Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság első demokratikusan választott elnöke 

Az Európai Parlament július 15-én 422 szavazattal, titkos voksolással Jean-Claude Junckert választotta az Európai Bizottság elnökéül. Juncker november elsején lép hivatalba, megbízatása öt évre szól. A megválasztásához legalább 376 szavazatra volt szükség.

Az Unió történetében először az Európai Parlament az Európai Tanács javaslata alapján megválasztotta az Európai Bizottság elnökét, és nem csupán jóváhagyta az Európai Tanács döntését. Erre a Lisszaboni Szerződés teremtett lehetőséget.


Juncker mellett 422 képviselő, ellene 250 képviselő szavazott, 47-en tartózkodtak. A leadott szavazatok száma 729, ebből tíz érvénytelen volt.


Az európai polgárok és kormányok jelöltje


Luxemburg korábbi miniszterelnöke és az eurócsoport volt elnöke, Jean-Claude Juncker az Európai Néppárt elnökjelöltje volt az európai választásokon. Így amikor ismét a Néppárt szerezte meg a legtöbb helyet a Parlamentben, az Európai Bizottság 26 támogató- és két ellenszavazattal június 27-én őt jelölte hivatalosan az Európai Bizottság elnöki posztjára.


A következő lépések


A Bizottság megválasztott elnöke hivatalos levélben kéri fel a tagállamokat arra, hogy tegyenek javaslatot az új Bizottság tagjainak személyére.