Megosztás itt: 

A Parlament sürgős lépéseket kér a fiatal bűnözők börtönbeli radikalizálódásának megakadályozására ©AP Images/ European Union-EP 

A párizsi támadások ismét igazolták, mennyire sürgős a közös tagállami fellépés a radikalizálódás megelőzése céljából és a terrorizmus ellen, jelentette ki a Parlament egy szerdán megszavazott, nem törvényerejű állásfoglalásban. A Ház a börtönökben, az interneten, az oktatás és a társadalmi befogadás keretében alkalmazható, konkrét stratégiát vár a fiatal európaiak radikalizálódásának megfékezésére.

A Rachida Dati francia néppárti képviselő által jegyzett, és az európai polgárok terrorista szervezetekbe történő toborzásának megelőzéséről szóló állásfoglalást 548 szavazattal, 110 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett fogadták el.


Jobb információcsere a tagállamok között


A Parlament a dzsihádisták és a dzsihádista terrorizmussal vádolt személyek uniós fekete listájának felállítását szorgalmazza. Az állásfoglalás kiemeli: meg kell alkotni a „külföldi harcosok" egységes fogalommeghatározását, mert csak így indítható ellenük büntetőeljárás az Európába való visszatérésüket követően. A Parlament felkéri a tagállamokat, hogy minden külföldi harcost helyezzenek bírói felügyelet, adott esetben őrizet alá az Európába való visszatérésükkor, és a harcosok egészen a büntetőeljárás lefolytatásáig maradjanak őrizetben.


A külső határokon szisztematikus és kötelező ellenőrzésre van szükség, fogalmaz az állásfoglalás, amely a terrorista-gyanús személyek kiszűrése érdekében jobb információcserét kér a tagállamok bűnüldöző hatóságai és az Europol között. A képviselők a meglévő eszközök, például a schengeni információs rendszer jobb kihasználására ösztönzik a tagállamokat.


A képviselők ismét hangot adtak az iránti elkötelezettségüknek, hogy 2015 végéig megszülethessen az uniós utasnyilvántartási rendszerről (EU PNR) szóló megállapodás. Ugyanakkor az EU PNR pusztán egyike a terrorizmus elleni fellépéshez szükséges eszközöknek, hangsúlyozták, hiszen átfogó terrorizmusellenes stratégiára van szükség.


Gondolják meg még egyszer a harcosok


A Parlament útlevelek elkobzásával és a pénzügyi források befagyasztásával akadályozná meg, hogy a potenciális külföldi harcosok elhagyják az Uniót. Ezeket a megelőző intézkedéseket a Parlament javaslata szerint különböző támogatórendszerekkel, például forró drót szolgáltatással kell kiegészíteni, hogy a családtagok és barátok gyors segítséget kaphassanak akkor, ha gyanújuk szerint a környezetükben valaki radikalizálódik vagy terrorista szervezethez kíván csatlakozni.


Az állásfoglalás a közoktatás révén és a problémás városrészekben serkentené kultúrák közötti párbeszédet annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egyes csoportok perifériára szorulása, és befogadóbbá váljon a társadalmi közeg.


Az erőszakos szélsőségesség terjedésének megfékezése


A képviselők a radikalizálódott fogvatartottak elkülönítését javasolják annak érdekében, hogy a börtönök ne váljanak a radikális és erőszakos szélsőségesség terjesztésének melegágyává.


A Parlament a gyűlöletet terjesztő és a terrorizmust dicsőítő, illegális internettartalmak azonnali törlését kéri, ugyanakkor figyelmeztet az alapvető jogok tiszteletben tartására. A tagállamoknak meg kellene fontolniuk a jogi fellépést - beleértve a büntetőjogi eljárást is - az olyan internetszolgáltatókkal vagy közösségimédia-cégekkel szemben, amelyek visszautasítják a közigazgatósági hatóságoktól vagy bíróságtól érkező, illegális vagy a terrorizmust dicsőítő tartalmak törlésére irányuló kérést, vélte a Parlament.


Megjegyzés a szerkesztők számára

A becslések szerint már mintegy 5 000 európai csatlakozott terrorista szervezetekhez vagy katonai alakulatokhoz, elsősorban az Iszlám Államhoz, a Dzsahbat al-Nuszrához és más közép-keleti vagy észak-afrikai szervezethez.

5 000  ; A becslések szerint ennyi európai csatlakozott terrorista szervezetekhez vagy katonai alakulatokhoz, elsősorban az Iszlám Államhoz, a Dzsahbat al-Nuszrához és más közép-keleti vagy észak-afrikai szervezethez

Idézet megosztása: