Elutasították szerdán a képviselők a javaslatot, mely megvétózta volna a dízelautók nitrogénoxid kibocsátási határértékének ideiglenes megemelésére vonatkozó tervet, miután a Bizottság egy felülvizsgálati záradékot ígért és bemutatott egy hosszú távú javaslatot az uniós gépjármű-engedélyezési rendszer átalakítására. Ezek a lépések a Parlament nyomásgyakorlását követték a Volkswagen-botrány nyomán.

„Kemény tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal miután a Környezetvédelmi Bizottság támogatta a kifogást, és az Európai Bizottság teljesített” mondta Giovanni La Via (néppárti, olasz), a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. „Most már egyértelmű vállalásunk van az Európai Bizottságtól egy felülvizsgálati záradékra pontos határidőkkel, annak érdekében, hogy a kibocsátási határértékeket a társdöntéshozók által elfogadott szintre csökkentsék. Az EU gépjármű-engedélyezési rendszerének hosszú távú reformjára vonatkozó javaslatot is előterjesztették, ahogy azt a Parlament kérte”, tette hozzá.


„Ennek megfelelően üdvözlöm a plenáris felelősségteljes döntését, mely alapján folytatódhat az RDE-eljárás bevezetése a gépjárművek nitrogénoxid kibocsátásának csökkentésére, melyek jelenleg a hivatalos határértékeket 4-500%-kal haladjak meg. Elkerültük a bizonytalanságokat, mert szigorú, de betartható határidők állnak most az ipar előtt. Jobb levegőminőséget biztosítunk a polgároknak Európában a munkahelyek elvesztése nélkül”, mondta.


Az Európai Bizottság szerint a határértékek átmeneti könnyítése az új Hordozható Kibocsátásmérő Rendszerek használatából adódó mérési pontatlanságok és „a jelenleg gyártott dízelautók valós vezetési körülmények közötti teljesítményének rövid távú fejlesztésének műszaki korlátai” indokolják.


Következő lépések

A Költségvetési Bizottság állásfoglalást-tervezete 323 támogató, 317 ellene szavazattal, 61 tartózkodás mellett lett elutasítva.

 

A mai szavazás megnyitja az utat az Európai Bizottság előtt, hogy továbblépjen a második RDE-csomaggal. A folyamat befejezéséhez még két csomagot kell előterjeszteni.


A Környezetvédelmi Bizottság február 23-án nyilvános meghallgatást tart az RDE-eljárásról.


Háttér: a második RDE-csomag

A második RDE-csomag, melyet a tagállami szakértőket tömörítő „Műszaki Bizottság – Gépjárművek” elnevezésű bizottság október 28-i döntésével hagytak jóvá kvantitatív követelményeket fektet le valós vezetési körülmények között (RDE) a könnyű személy- és haszongépjárművek (Euro 6) kibocsátásai tekintetében.


A javasolt követelményeket két lépésben vezetik be:

  • első lépésként a gyártóknak az új modellek esetén 2017 szeptemberéig (és az új gépjárművek esetében 2019 szeptemberéig) az eltérést egy maximum 2,1-es (110%) „megfelelési tényezőre” kell csökkenteniük, és
  • második lépésként új modellek esetében 2020 januárjáig (és az összes új gépjármű esetén 2021 januárjáig) az eltérés 1,5-ös (50%)-os tényezőre csökkenve, figyelembe véve a hibahatárokat. A részecskeszámra (PN) vonatkozó megfelelési tényezőt még nem állapították meg.Eljárás: Jogalkotási állásfoglalás