Megosztás itt: 

Az Irakból, Szíriából visszaérkező külföldi harcosok és az önálló támadásokra készülő terroristák által jelentett veszély csökkentésére az EP csütörtökön új

terrorellenes szabályokat fogadott el, amelyek az előkészületeket is büntetnék.

Az új terrorellenes irányelv a jelenlegei uniós keretrendszer aktualizálását jelenti.

„Azelőtt kell megállítanunk a terroristákat, mielőtt lecsapnának. Sikerült egyensúlyt teremteni a biztonság növelése és az alapjogok tiszteletben tartása között. Jogok nélkül a biztonságnak semmi értelme” - mondta a szavazás előtti vitában Monika Hohlmeier (EPP, Németország).

A  Tanács és a Parlament között tavaly novemberben született és most 498 szavazattal 114 ellenében szentesített megállapodás szerint a jövőben olyan tevékenységeket is büntetni lehet, mint a külföldi terrorista csoporthoz történő kiutazás és visszatérés, a toborzás, a kiképzés vagy a kiképzésben való részvétel, a terrorizmus népszerűsítése és pénzelése.

Az ilyen cselekményeket akár 15 év börtön is kiszabható lesz. 

Az áldozatok segítése

 

A jogszabály az áldozatok és családjaik számára azonnali és hathatós segítséget ír elő, ideértve a megfelelő információszolgáltatást, az orvosi és mentális segítségnyújtást, vagy a hazajutáshoz kínált segítséget.

 

Következő lépések

 

A tagállamoknak 18 hónapja van az új szabályok bevezetésére. Az Egyesült Királyságnak és Írországnak nem muszáj átvennie a joganyagot.

Háttér

 

Az új irányelv egy 2002-es tanácsi kerethatározat helyébe lép.

Magyar képviselői idézetek:

Szanyi Tibor (S&D, MSZP)

Az EU korszerűsített terror-ellenes intézkedései sem tudnak minden helyzetet kezelni, hiszen végrehajtásuk a tagállamoktól függ, mulasztásaiknak pedig szinte nincs jogkövetkezménye. Legutóbb pl. a magyar kormány tudtával, egyik követségén egy ’visa-shopping’ bűnszövetkezet pénzért ellenőrizetlen schengeni vízumok ezreit adta ki, így sok bűnöző, terrorista is bejuthatott az Unió területére.

Niedermüller Péter (S&D, DK)

Arra van szükség, hogy határozott lépéseket tegyünk a titkosszolgálatok együttműködése terén, hogy célzott megfigyelésekkel és akciókkal tegyük lehetetlenné a radikális iszlám körök szervezkedését. Sokkal többet kell tennünk a társadalmi integráció érdekében is, hogy a második és harmadik generációs bevándorlók itt, az európai liberális demokráciákban találják meg a jövőjüket.

Tények 
  • Az Europol terrorizmussal foglalkozó részlege szerint további terrortámadások várhatók a külföldről visszaérkezett harcosok vagy magányos elkövetők által, különösen az ISIS visszahúzódásával.