Megosztás itt: 

Nemsokára akadálytalanul nézhetünk online filmeket és tévét külföldön ©AP Images/European Union-EP 

Megszavazta csütörtökön az EP az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat.

  • Más uniós országban is elérhetjük kedvenc zenéinket, filmjeinket
  • A szolgáltató ellenőrizheti, hogy nem költöztünk külföldre
  • Szigorú adatvédelmi szabályok

 

Az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek.


Az EP által ma elfogadott (és a Tanáccsal kötött februári megállapodást szentesítő) szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik ezeket. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.


“Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” - mondta Jean-Marie Cavada (ALDE, Franciaország) jelentéstevő.


Az EP 586 szavazattal 34 ellenében 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat.

 

Adatvédelem és a lakóhely ellenőrzése


Mivel államonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött át egy másik országba Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak - az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.


Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális.


Következő lépések


A rendelet szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

 


Eljárás: Rendes jogalkotási eljárás (megállapodás az első olvasatban)