A csecsen hatóságok azonnal vessenek véget a meleg férfiak üldözésének, olvasható egy csütörtökön elfogadott EP állásfoglalásban.

  • Azonnal le kell állítani a melegek bebörtönzését és fogva tartását
  • Oroszország haladéktalanul indítson vizsgálatot
  • Az EU és az Európa Tanács segítse a nyomozást

 

A képviselők mély aggodalmukat fejezik ki a csecsenföldi melegnek vélt férfiak önkényes fogva tartása és megkínzása miatt és elítélik a hatóságok nyilatkozatait, amelyekben ugyan tagadják a melegek létét, ugyanakkor erőszakra hívnak fel az LGBTI közösség ellen.


A Parlament felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal hagyják abba a melegek üldözését és engedjék szabadon a fogvatartottakat, illetve sürgetik, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben az emberi jogokat és szavatolják minden állampolgár biztonságát.


Az orosz kormány felelőssége, hogy alaposan és objektíven kivizsgálja a jogsértéseket és bíróság elé állítsa az elkövetőket - olvasható az állásfoglalásban, amely felszólítja a Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy támogassák a vizsgálatokat.


Háttér:

 

A független Novaya Gazeta áprilisi beszámolója szerint a hatóságok egy koordinált kampány során több mint, 100 melegnek vélt férfit vettek őrizetbe, többüket megvertek, megkínozták és legalább három embert megöltek.