Megosztás itt: 

Az áprilisi plenáris ülés megnyitása. © European Union 2018 - EP 

Az ülés kezdetekekor Tajani elnök újra felhívta a figyelmet, hogy nem lehet büntetlenül vegyi fegyvereket bevetni.

Világossá kell tennünk, hogy ez elfogadhatatlan és a vegyi fegyverek használatát nem lehet büntetlenül megúszni. Ezt fogjuk hangsúlyozni a külügyi főképviselővel és Macron elnökkel folytatott vitában is. A drámai helyzet újra megmutatja, mekkora szükség van egy egyre inkább közös kül- és védelmi politikára. A hosszú távú költségvetésről folytatott vita során majd kiderül, akarunk-e magunknak a világpolitika befolyásolására alkalmas pénzügyi eszközöket biztosítani” - mondta a Parlament elnöke.

 

A frakcióvezetők szintén elítélték a vegyi fegyverek bevetését és a legtöbben támogatásukról biztosították az Aszad-rezsim elleni amerikai-francia-brit légicsapásokat, de voltak, akik nehezményezték a nemzetközi felhatalmazás hiányát.

 

Érkező képvisleők

 

Április 4-től Aleksander GABELIC (S&D, Svédország) lép Jens NILSSON helyébe. Március 22-től Dobromir Andrzej SOŚNIERZ (független, Lengyelország) lépett Janusz KORWIN-MIKKE helyébe.

 

Távozó képviselők

 

Gianni PITTELLA (S&D, Olaszország), Lorenzo FONTANA (ENF, Olaszország), Matteo SALVINI (ENF, Olaszország) - mind március 23-tól.

 

A napirendben nincs változás

 

Bizottsági kérelmek intézményközi tárgyalások elindítására

 

Az eljárási szabályzat 69c pontja értelmében a parlamenti szakbizottságok ilyen kérelmei a plenáris weboldalára kerülnek. Ha a kérelemről kedd éjfélig senki sem kér plenáris szavazást, az adott szakbizottság elkezdhet tárgyalni a Tanáccsal és a Bizottsággal.