Média-akkreditáció 

 

Az intézményközi akkreditációval nem rendelkező újságíróknak, fotósoknak és stáboknak sajtóakkreditációra és forgatási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy belépjenek és dolgozzanak az Európai Parlamentben.


Az Európai Parlamentben kétféle akkreditációra van lehetőség:

  • Rövidtávú engedély
  • Éves akkreditáció

Minden sajtóakkreditációval rendelkező újságíró szabadon használhatja a Parlament stúdióit és technikai felszerelését.


A rövid időtartamra szóló akkreditáció

A rövid időtartamra szóló engedély egy napra vagy az adott hét végéig érvényes.

Ilyen belépőt a Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Luxemburgba egy adott ülésre, eseményre vagy plenáris ülésszakra érkező újságírók igényelhetnek. A regisztrációhoz először személyes felhasználói fiókot kell létrehozni az alábbi linken. Ennek megtörténtéről a megadott e-mail címre értesítést küldünk a noreply@europarl.europa.eu címről. Ezt követően lehet bejelentkezni a regisztrációs weboldalra.


A felhasználói profil elkészítéséhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

  • igazolvány méretű arckép, 3X4 képméret-arány, jpeg formátum, +/- 100 KB;
  • az azonosító igazolvány (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) száma és lejárati dátuma; és
  • sajtóigazolvány másolata, vagy igazolás a főszerkesztőtől arról, hogy az újságíró az Európai Parlament munkáját követő tudósító.

Az akkreditációs kérelem jóváhagyását követően a belépő a média-akkreditációs irodában azonosító igazolvány bemutatását követően vehető át (cím lent).


Éves akkreditáció

Az Európai Parlament munkájáról rendszeresen tudósító és/vagy Brüsszelben, Strasbourgban vagy Luxemburgban élő újságírók éves akkreditációt kérhetnek az Európai Parlamenttől. Az akkreditáció a Parlament mindhárom székhelyén (Brüsszelben, Strasbourgban és Luxembourgban) érvényes.

Akkreditáció-kérés előtt kérjük, olvassa el a szabályokat. Az éves akkreditációhoz szükséges űrlapot itt találja.


Forgatási és fotózási engedély újságírók számára

Az újságírók, fotósok és operatőrök forgatási engedély birtokában filmezhetnek vagy fotózhatnak az Európai Parlamentben. Az engedélyt a média-akkreditációs iroda adja ki, és előzetesen a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen lehet igényelni. Az újságíróknak aláírásukkal el kell fogadiuk és be kell tartaniuk a filmforgatásra és fényképezésre vonatkozó parlamenti szabályokat.


Forgatási és fotózási engedély egyéb látogatók számára

A rendhagyó eseményekre, kommunikációs vagy promóciós munkára parlamenti vagy képviselői meghívására érkező fotósok és operatőrök számára az Európai Parlament speciális forgatási (ún. „non-media”) engedélyt állít ki, amely a nem a sajtó számára gyártott anyagok készítésére jogosít fel. A szervezőknek vagy a fotósnak, operatőrnek legalább 24 órával érkezés előtt kell benyújtania a kérést a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen. Ez az engedély nem jogosít belépésre az Európai Parlament épületeibe, ehhez a szervezőknek látogatói igazolványt kell kérniük, valamint ők felelősek azért is, hogy a felvételek megfeleljenek a vonatkozó szabályoknak.


A média-akkreditációs iroda elérhetősége

Brüsszel: a média-akkreditációs iroda a látogatói bejáratnál (Paul-Henri Spaak épület PHS-1C029-es iroda, Rue Wiertz), a biztonsági ellenőrzésen áthaladva balra található.

Hétfőtől csütörtökig 8:30 – 17:45.

Pénteken 8:30 -13:00


Strasbourg (a plenáris ülések ideje alatt): sajtóbejárat, Louise Weiss (LOW) épület - első ajtó balra a belső udvaron (Bronislaw Geremek Agora).

Hétfőn 12:00-20:00

Kedden és szerdán: 8:00-20:00

Csütörtökön: 08:00 - a plenáris ülés végéig.


További információ:

Intézményközi akkreditácó - Európai Bizottság (angolul)

Média-akkreditáció az Európai Tanácsban