Média-akkreditáció 

 

Az újságíróknak, fotósoknak és audiovizuális stáboknak sajtóakkreditációra és/vagy forgatási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy belépjenek és dolgozzanak az Európai Parlament épületeiben.

Az Európai Parlamentben kétféle akkreditációra van lehetőség:



 • Rövidtávú, egy meghatározott ülésre, vagy ülésszakra szóló engedély
 • Éves akkreditáció

A rövid időtartamra szóló akkreditáció


A Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Luxemburgba látogató újságírók, akik nem állandó jelleggel tudósítanak a Parlament munkájáról, igényelhetnek egy adott ülésre, vagy ülésszakra szóló sajtóbelépőt. Ehhez minden esetben legalább 24 órával az érkezés előtt az alábbi információt kell elküldeniük a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címre:

 • a médiaszervezet neve
 • sajtóigazolvány, vagy igazolás a főszerkesztőtől
 • a látogatás célja
 • családnév
 • keresztnév
 • e-mail cím
 • telefonszám (mobil)
 • születési dátum
 • állampolgárság
 • azonosító igazolvány száma
 • azonosító igazolvány típusa
 • európai formátumú igazolványkép (3x4-es arckép, jpeg formátumban, +/- 100 kB méretben)

Az éves akkreditáció

A Brüsszelben, Strasbourgban vagy Luxemburgban dolgozó újságírók, akik rendszeresen tudósítanak az Európai Parlament munkájáról, igényelhetnek egy teljes évre szóló akkreditációt, amely a Parlament mindhárom munkavégzési helyén érvényes.


Az éves akkreditáció szabályairól itt lehet olvasni, míg a jelentkezési lap ide kattintva érhető el.

Minden sajtóakkreditációval rendelkező újságíró szabadon használhatja a Parlament stúdióit és technikai felszerelését, erről itt lehet többet megtudni.


Forgatási és fotózási engedély újságírók számára


Az újságíróknak (ide értve a fotósokat, operatőröket és stábtagokat is) külön engedélyre van szükségük ahhoz, hogy forgassanak, vagy fotózzanak az Európai Parlamentben. Az engedélyt a média-akkreditációs iroda adja ki, illetve a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen keresztül lehet igényelni.


A Parlament területén történő filmforgatásra és fotózásra vonatkozó szabályokat az újságíróknak alá kell írniuk, a szabályzatot ide kattintva lehet elérni.


Forgatási és fotózási engedély egyéb látogatók számára


A különböző rendezvényekre, fotózásokra, eseményekre a Parlament, vagy az EP-képviselők meghívására érkező stábok és fotósok számára az Európai Parlament speciális forgatási engedélyt állít ki, amely a nem a sajtó számára gyártott anyagok készítésére jogosít fel („non-media recording permit”).


Az igénylő szervezetnek, a rendezvény szervezőjének, az EP-képviselőnek, illetve fotósnak, vagy operatőrnek 24 órával az érkezés előtt kell benyújtania kérését a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen.


Fontos tudni, hogy ez az engedély nem jogosít fel belépésre az Európai Parlament épületeibe, ehhez az igénylő szervezetnek, szervezőnek, vagy EP-képviselőnek látogatói igazolványt kell kérnie, valamint ők felelősek azért is, hogy a felvételek megfeleljenek a vonatkozó szabályoknak. A nem a sajtó számára készített anyagokra vonatkozó szabályozást ide kattintva lehet elérni.


A média-akkreditációs iroda elérhetősége


Brüsszel: a média-akkreditációs iroda a látogatói bejáratnál (Rue Wiertz 60, Paul-Henri Spaak épület), a biztonsági ellenőrzésen áthaladva balra található.


Nyitva tartás:

Hétfőtől csütörtökig                         08:30 – 17:45

Pénteken                                           08:30 -13:00


Strasbourg (a plenáris ülések ideje alatt) : sajtóbejárat, Louise Weiss (LOW) épület  - első ajtó balra a belső udvaron (Bronislaw Geremek Agora).


További információ:  

Média-akkreditáció az Európai Bizottságban

Média-akkreditáció az Európai Tanácsban