Sajtóanyag a 2019-es európai választásokhoz 

 
 
President Antonio Tajani 

Már csak egy év

Alig több mint egy év múlva több százmillió európai megválasztja az Európai Parlament új képviselőit, és arról is dönt, hogy ki álljon az Európai Bizottság élén. Európa jövője az ő kezükben van.

Az európaiak a kontinens jövőjét meghatározó döntés előtt megvizsgálják a jelölteket és programokat. Az Európai Unióra, erre a békés együttműködésre épülő egyedülálló projektre most azonban veszély leselkedik: vannak, akik le akarják rombolni a közösen elért eredményeket.

Ugyanakkor a legutóbbi Eurobarométer-felmérés eredménye szerint az EU megítélése az Egyesült Királyság kilépése ellenére egyre javul. Az is lehet, hogy épp a brexit ad új lendületet az Uniót pártolóknak. Ráadásul most első ízben érzi úgy az európai polgárok 48 százaléka, hogy számít a véleménye az Unióban. A tagállamok közötti eltérések ellenére ez összességében 10 százalékos növekedést jelent az elmúlt tíz év alatt. A pozitív jelek ellenére azonban korántsem bízhatjuk el magunkat.

Az előttünk álló tizenkét hónapban az európaiak végiggondolják, hogyan védi meg őket, teremt új lehetőségeket, és lép fel a nemzetközi színtéren az Európai Unió. Választ várnak a migrációs áramlatokkal, a terrorizmus elleni küzdelemmel, a környezetvédelemmel és a munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatos kérdéseikre is. Nekünk az Európai Parlamentben pedig segítenünk kell abban, hogy az érdeklődők tisztában legyenek az itteni képviselők munkájának eredményeivel.

Ezért alakítottuk az Európai Parlamentet – az Unió egyetlen közvetlenül megválasztott intézményét – az Európa jövőjéről folytatott vita központi színterévé. Időről időre kormányfőket látunk vendégül, hogy megosszák velünk a jövőről alkotott elképzeléseiket. Ebből élénk viták alakulnak ki, amelyek megalapozzák Európa fejlődésének következő szakaszát. Júniusban pedig több mint 8000 fiatalt köszönthettünk Strasbourgban, akiktől megtudhattuk, hogy mik a következő generáció reményei és félelmei, de mindenekelőtt azt, hogyan lendíthetnénk előre közösen Európát. Ez az izgalmas esemény egy újabb lépés volt a helyes irányba.

A választásokig hátralévő időben a média központi szerepet játszik majd a közvélemény tájékoztatásában és formálásában. Ezért a sajtó számára létrehoztunk egy rendszeresen frissülő online eszköztárat, amely nyomon követi az egyes tagállamokban zajló kampányokat és azok hatását, és felméri a Parlamentre vonatkozó következményeket. Az eszköztárban többek között hasznos elérhetőségek, egy választási alkalmazás, háttérinformációk, tájékoztatók, grafikák és közvélemény-kutatási adatok találhatók, amelyek segítségével Ön is naprakészen követheti az eseményeket. Reméljük, hasznosnak találja majd ezeket.

Antonio Tajani