Az európai választások előtt: a legfontosabb időpontok 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament nyolcadik ciklusának törvényhozási munkája 2019. április 18-án ért véget. Május 23–26. között az uniós tagállamok polgárai közvetlen szavazással megválasztják az új Parlament képviselőit.

A legfontosabb időpontok 

A parlamenti ciklus vége

A Parlament április 19-től tart szünetet. A jogszabálytervezetekről a tagállamokkal folytatott tárgyalásokat felfüggesztették. Ha nem sikerült megállapodni a tagállami szakminiszterekkel, akkor a Parlament a plenáris ülésen szavazással zárta le az első olvasatot. A fonalat ezt követően a következő Parlament veszi fel. További információ az Eredmények rovatban olvasható.


Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból

Az április 10-i európai csúcson született megállapodás értelmében az Egyesült Királyság legkésőbb október 31-én lép ki az Európai Unióból. Ezért az országnak jogi kötelessége résztvenni az európai választásokon.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás életbe lépéséhez szükség van az Európai Parlament jóváhagyására. A Parlamentnek a szavazatok egyszerű többségével kell döntenie (a Szerződés 50. cikk 2. bekezdése értelmében). További információ a parlamenti vitákról és állásfoglalásokról: brexit.


2019-es urópai választások: az elnökjelöltek vitája

A Parlament  május 15-én 21 órakor a brüsszeli plenáris ülésteremben látja vendégül a vezető jelöltek vitáját. A vitát az Eurovision - az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) rendezi és közvetíti. Az akkreditált újságírók az ülésteremben és külön termekben követhetik majd a vitát. Erről több a csúcsjelöltekről szóló rovatban olvasható. További részletek a sajtónak szóló praktikus információk között.


A választás napja Brüsszelben

A sajtótermek és az audiovizuális szolgáltatások a választás hetén és a választást követő napon, azaz május 23. és 27. között végig a regisztrált újságírók rendelkezésére állnak. Az újságírók május 26-án, vasárnap az ülésteremben értesülhetnek a legfrissebb nemzeti exit-poll felmérések eredményeiről, az ideiglenes eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A Parlamentbe való belépéshez külön akkreditációra lesz szükség. További részletek a sajtónak szóló praktikus információk között.

A következő Parlament

Az újonnan megválasztott képviselők május 27-én kezdik a tárgyalásokat az új képviselőcsoportok felállításáról. Képviselőcsoport létrehozásához 25 olyan tagra van szükség, akik a tagállamok legalább negyedét képviselik. A képviselőcsoportoknak június 24-ig kell összetételükről megállapodniuk.

Július 2-án a strasbourgi alakuló üléssel kezdődik a Parlament kilencedik ciklusa. A képviselők megválasztják a Ház elnökét, a 14 alelnököt és az öt quaestort, és döntenek az állandó bizottságok számáról és összetételéről.


A következő Bizottság

A tagállamoknak az európai parlamenti választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük az elnök személyére. A Parlamentnek abszolút többséggel (azaz az összes képviselő fele plusz egy, azaz 376 szavazat mellett) kell jóváhagynia a Bizottság új elnökét. Amennyiben a jelölt nem kapja meg a szükséges többséget, az Európai Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy minősített többséggel javaslatot tegyen egy új jelöltre. További információ

A tagállamok által javasolt biztosjelölteknek és a Bizottság elnöki székébe megválasztott jelöltnek november eleji hivatalba lépése előtt el kell nyernie a Parlament jóváhagyását. Infografika


Érdekes témák 2019-ben (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)

Gazdasági kilátások 2019-re (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)