Az európai választások előtt: a legfontosabb időpontok 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament nyolcadik ciklusának törvényhozási munkája 2019. április 18-án ér véget. Május 23–26. között az uniós tagállamok polgárai közvetlen szavazással megválasztják az új Parlament képviselőit.

Legfontosabb időpontok 

Az utolsó, árpilis 14-18-i plenáris ülésen a jelenlegi Parlament (28 tagállamból 751 képviselő) olyan kulcsfontosságú jogszabály-javaslatokról vitázik és szavaz majd, mint például az európai határ- és parti őrség és a közérdekű bejelentők védelme.

A képviselők emellett még egy „Európa jövője” vitát tartanak a lett miniszterelnökkel. A korábbi viták felvételről


A parlamenti ciklus vége

A Parlament április 19-től tart szünetet. A jogszabálytervezetekről a tagállamokkal folytatott tárgyalásokat már felfüggesztették. Ha nem sikerült megállapodni a tagállami szakminiszterekkel, akkor a Parlament a plenáris ülésen szavazással zárhatja le az első olvasatot. A fonalat ezt követően a következő Parlament veszi fel. További információ az Eredmények rovatban olvasható.


Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból

Az április 10-i európai csúcson született megállapodás értelmében az Egyesült Királyság legkésőbb október 31-én lép ki az Európai Unióból. Ezért az országnak jogi kötelessége résztvenni az európai választásokon abban az esetben, ha 2019. május 23-ig nem ratifikálná a kilépési megállapodást.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás életbe lépéséhez szükség van az Európai Parlament jóváhagyására. A Parlamentnek a szavazatok egyszerű többségével kell döntenie (a Szerződés 50. cikk 2. bekezdése értelmében). További információ a parlamenti vitákról és állásfoglalásokról: brexit.


2019-es urópai választások: az elnökjelöltek vitája

A Parlament  május 15-én 21 órakor a brüsszeli plenáris ülésteremben látja vendégül a vezető jelöltek vitáját. A vitát az Eurovision - az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) rendezi és közvetíti. Az akkreditált újságírók az ülésteremben és külön termekben követhetik majd a vitát. Erről több a csúcsjelöltekről szóló rovatban olvasható.


A választás napja Brüsszelben

A sajtótermek és az audiovizuális szolgáltatások a választás hetén és a választást követő napon, azaz május 23. és 27. között végig a regisztrált újságírók rendelkezésére állnak. Az újságírók május 26-án, vasárnap az ülésteremben értesülhetnek a legfrissebb nemzeti exit-poll felmérések eredményeiről, az ideiglenes eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A Parlamentbe való belépéshez külön akkreditációra lesz szükség. További részletek a médiának szóló tájékoztatóban (angolul).


A következő Parlament

Az újonnan megválasztott képviselők május 27-én kezdik a tárgyalásokat az új képviselőcsoportok felállításáról. Képviselőcsoport létrehozásához 25 olyan tagra van szükség, akik a tagállamok legalább negyedét képviselik.

Július 2-án a strasbourgi alakuló üléssel kezdődik a Parlament kilencedik ciklusa. A képviselők megválasztják a Ház elnökét, a 14 alelnököt és az öt quaestort, és döntenek az állandó bizottságok számáról és összetételéről.


A következő Bizottság

A tagállamoknak az európai parlamenti választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük az elnök személyére. A Parlamentnek abszolút többséggel (azaz az összes képviselő fele plusz egy szavazat mellett) kell jóváhagynia a Bizottság új elnökét. Amennyiben a jelölt nem kapja meg a szükséges többséget, az Európai Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy minősített többséggel javaslatot tegyen egy új jelöltre. További információ


Nemzeti választások az európai választások előtt

Finn országgyűlési választások: április 14.

Spanyol országgyűlési választások: április 28.

Litván elnökválasztás: május 12.

Belgiumi országgyűlési választások: május 26.


Érdekes témák 2019-ben (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)

Gazdasági kilátások 2019-re (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)