Az európai választások előtt: a legfontosabb időpontok 

 
 

Az Európai Parlament nyolcadik ciklusának törvényhozási munkája 2019. április 18-án ér véget. Május 23–26. között az uniós tagállamok polgárai közvetlen szavazással megválasztják az új Parlament képviselőit.

A legfontosabb időpontok a választásokig 

A választásokig hátralévő plenáris üléseken a jelenlegi Parlament (28 tagállamból 751 képviselő) olyan kulcsfontosságú jogszabály-javaslatokról vitázik és szavaz majd, mint például az Egyesült Királyság kilépése okozta lehetséges fennakadások elkerülését szolgáló lépések.


A képviselők és az európai vezetők „Európa jövője” című vitái is folytatódnak. A Parlament a jogszabálytervezetekről szóló, a tagállamokkal zajló tárgyalásokat február végén függeszti fel. Ha addig nem sikerül megállapodni a tagállami szakminiszterekkel, akkor a Parlament a plenáris ülésen szavazással zárhatja le az első olvasatot. A fonalat ezt követően a következő Parlament veheti fel. (További információ az Eredmények rovatban olvasható.)


Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból


Az Egyesült Királyság uniós tagsága, és ezzel együtt a 72 brit parlamenti képviselő mandátuma 2019. március 29-én szűnik meg.


Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás életbe lépéséhez szükség van az Európai Parlament jóváhagyására. A Parlamentnek a szavazatok egyszerű többségével kell döntenie (a Szerződés 50. cikk 2. bekezdése értelmében). További információ a parlamenti vitákról és állásfoglalásokról: brexit.


Vezető jelöltek vitái


A Parlament várhatóan május 15-én 21 órakor a brüsszeli plenáris ülésteremben tartja a vezető jelöltek vitáját. A vitát az Eurovision - az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) rendezi és közvetíti. Az akkreditált újságírók az ülésteremben és külön termekben követhetik majd a vitát.


A választás napja Brüsszelben


A sajtótermek és az audiovizuális szolgáltatások a választás hetén és a választást követő napon, azaz május 23. és 27. között végig a regisztrált újságírók rendelkezésére állnak. Az újságírók május 26-án, vasárnap az ülésteremben értesülhetnek a legfrissebb nemzeti exit-poll felmérések eredményeiről, a parlamenti helyek elosztására vonatkozó előrejelzésekről, az ideiglenes eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól.


A következő Parlament


Az újonnan megválasztott képviselők május 27-én kezdik a tárgyalásokat az új képviselőcsoportok felállításáról. Képviselőcsoport létrehozásához 25 olyan tagra van szükség, akik a tagállamok legalább negyedét képviselik.


Július 2-án a strasbourgi alakuló üléssel kezdődik a Parlament kilencedik ciklusa. A képviselők megválasztják a Ház elnökét, a 14 alelnököt és az öt quaestort, és döntenek az állandó bizottságok számáról és összetételéről.


A következő Bizottság


A tagállamoknak az európai parlamenti választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük az elnök személyére. A Parlamentnek abszolút többséggel (azaz 50 százalék plusz egy szavazat mellett) kell jóváhagynia a Bizottság új elnökét. Amennyiben a jelölt nem kapja meg a szükséges többséget, az Európai Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy minősített többséggel javaslatot tegyen egy új jelöltre. További információ


Nemzeti választások az európai választások előtt


Észt országgyűlési választások: március 3

Szlovák elnökválasztás: március 9.

Finn országgyűlési választások: április 14.

Spanyol országgyűlési választások: április 28.

Litván elnökválasztás: május 12.

Belgiumi országgyűlési és regionális választások: május 26.


Érdekes témák 2019-ben (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)

Gazdasági kilátások 2019-re (az EP kutatószolgálat összefoglalója, angolul)