Az európai választások előtt: a legfontosabb időpontok 

 
 

Az Európai Parlament nyolcadik ciklusa 2019. április 18-án ér véget. Május 23–26. között a 27 uniós tagállam polgárai közvetlen szavazással 705 képviselőt választanak az új Parlamentbe.

A legfontosabb időpontok a választásokig 

A választásokig hátralévő plenáris üléseken a jelenlegi Parlament (28 tagállamból 751 képviselő) számos kulcsfontosságú jogszabály-javaslatról vitázik és szavaz majd, beleértve az Unió következő hosszú távú költségvetését és az Egyesült Királyság kilépéséről szóló „brexit” megállapodást (a korábbi és várható határozatokról részletek az Eredmények rovatban olvashatók). A képviselők és az európai vezetők „Európa jövője” című vitái az európai választási kampány előrehaladtával várhatóan egyre nagyobb érdeklődésre tartanak majd számot.


Európa jövője: európai vezetők vitáznak a képviselőkkel

A Parlament elnöke, Antonio Tajani meghívására az európai állam- és kormányfők a plenáris ülésen folytatnak eszmecserét az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésükről az EP-képviselőkkel és a Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel. A korábbi, Mateusz Morawiecki (Lengyelország), Mark Rutte (Hollandia), Xavier Bettel (Luxemburg), Charles Michel (Belgium), Emmanuel Macron (Franciaország), António Costa (Portugália), Andrej Plenković (Horvátország), Leo Varadkar (Írország) Aléxis Ciprasz (Görögország), Jüri Ratasz (Észtország), Klaus Iohannis (Románia), Angela Merkel (Németország), Lars Løkke Rasmussen (Dánia) és Nicos Anastasiades (Ciprus) részvételével tartott vitákat továbbiak követik Pédro Sánchezzel (Spanyolország), Juha Sipiläval (Finnország), Giuseppe Contéval (Olaszország) és Peter Pellegrinivel (Szlovákia).

Az Európa jövőjéről rendezett viták felvételről


A Parlament szavaz az Egyesült Királyság kilépési megállapodásának tervezetéről

A Bizottság tárgyalócsoportja és a brit kormány várhatóan ősszel zárja le a brexitről szóló tárgyalásokat. Az Európai Parlamentnek egyszerű szavazati többséggel kell jóváhagynia a megállapodást (a Szerződés 50. cikkének (2) bekezdése alapján). Ezért kíséri szorosan figyelemmel az eljárást annak ellenére, hogy a tárgyalásokban nincs hivatalos szerepe. Az Egyesült Királyság uniós tagsága 2019. március 29-én szűnik meg. További információ a parlamenti vitákról és állásfoglalásokról: brexit.


Eszmecsere Európa jövőjéről

A polgárok eszmecseréjének indítóeseményeként június 1-jén és 2-án 16 és 30 év közötti fiatalok gyűltek össze Strasbourgban, hogy a 2018-as európai ifjúsági rendezvény (EYE2018) keretében páneurópai párbeszédet tartsanak Európa jövőjéről. Az eseménynek ugyan a Parlament volt a házigazdája, de azt maguk a fiatalok szervezték fiatalok számára. Több mint 8000 európai fiatal fogalmazta meg Európa jövőjével kapcsolatos véleményét és elvárását egy száz pontból álló jelentésben, amelyet parlamenti szakbizottsági meghallgatások követnek majd.

Végül pedig a tíz legjobb ötletet november 19-én az Európai Parlament plenáris üléstermében megrendezett „fiatalok parlamentje" rendezvényen 800 fiatal vitatja meg.


Élő demokrácia: helyi viták

A pártpolitikától mentes, 24 nyelven elérhető „This time I’m voting.eu” felület azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a nyilvános vitát, még több embert tájékoztasson és vonjon be a kampányba, és lehetővé tegye, hogy ők is hallathassák a hangjukat a 2019 májusi európai választások kapcsán.

Európa-szerte önkéntesek szerveznek helyi eseményeket 

A Parlament minden tagállamban megtalálható kapcsolattartó irodái helyi igényekre szabott információs csomópontokként működnek. A nyilvános vita megkönnyítése érdekében helyi fórumokat és szemináriumokat szerveznek, könnyen hozzáférhető online eszközöket és tájékoztató anyagokat biztosítanak. Ezenkívül az Unió valamennyi nyelvén elérhetők az olyan további tájékoztató csomagok is, mint például az Európának köszönhetjük, az Ask EP, a FAQ és az #EUandME (az Európai Bizottság szolgáltatása).

Elérhetőségek a média számára