Tények és adatok az európai parlamenti választásokról 

 
 

Az Európai Parlament  naprakész adatokkal és információval szolgál az Európai Parlamenttel és a választási folyamattal kapcsolatban, angol nyelven.

Júliusban a Parlament és a Tanács elfogadta az uniós választási szabályok reformját, amelyet most a tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell. Itt olvashat erről többet.

A választási folyamat gyakorlati részleteiről a nemzeti jogszabályok rendelkeznek, így az eljárást minden tagállam saját hatáskörben módosíthatja. Egyes tagállamokban például május 23-án szavaznak, máshol 24-én vagy 26-án; egyes országokban kötelező a részvétel, és a választási alsó korhatár és a bejutási küszöb is államonként eltérő. Itt olvashat a(z aktuális) nemzeti szabályzásról.

2019-es európai választások: nemzeti szabályzás 

Az EP kutatószolgálatának részletes összefoglalója a közvetlen választások 1979. júniusi bevezetésétől kezdve az Európai Parlamentre vonatkozó főbb tényeket és adatokat ismerteti a jelenlegi – 2014–2019 közötti – és a hét korábbi parlamenti ciklusra vonatkozóan.

A kapcsolódó oldalakon ábrákat, grafikonokat és számadatokat találhat:

  • az Európai Parlament jelenlegi és múltbeli összetételéről,
  • a Parlamentben képviselt pártok számának növekedéséről és a képviselőcsoportoknál történt változásokról,
  • a női EP-képviselők számának növekedéséről,
  • az egyes tagállamok parlamenti választási rendszereiről,
  • az európai választásokon mért részvételi arányokról a nemzeti választásokkal összehasonlítva,
  • a Parlament 2009–2014 között és a jelenlegi ciklusban eddig végzett munkájáról,
  • a Parlament éves költségeiről más parlamentek költségeivel összehasonlítva, valamint
  • a Parlament fő irányító testületeinek összetételéről.

A Parlament jövőbeni összetétele

A brexitet és a 2019. évi választásokat követően az EP-képviselők száma 705-re csökken.

Parlamenti helyek elosztása 

Az európai és a nemzeti választási eredmények nyomonkövetése

A Parlament közvélemény-figyelő osztálya a jövőbeli és korábbi európai választások tükrében igyekszik feltérképezni a tagállamok politikai palettájának változásait, és folyamatosan figyeli a nemzeti és az európai politikai színtér alakulását. A tagállami választásokat, népszavazásokat és politikai fejleményeket az Európai Unióval és a Parlament összetételével kapcsolatos jelentőségük és hatásuk szempontjából követik nyomon.

További részleteket a rendszeresen frissülő, Az európai és nemzeti választási eredmények szemléjéből tudhat meg, amely az 1979-ben megrendezett első közvetlen európai választások óta az Unióban lezajlott politikai történésekről szóló legteljesebb, legátfogóbb adatbázis .