A következő Parlament mandátumainak előrejelzése 

 
 

Megosztás itt: 

A Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége a Kantar Public-kal együttműködésben szavazói szándékot felmérő tagállami közvélemény-kutatások alapján előrejelzést készít arról, hogy hogyan alakul a képviselőcsoportok mérete a következő Parlamentben.


Legfrissebb előrejelzés (belső ív), összevetve a jelenlegi eloszlással (külső ív) 

Mivel az új Parlament képviselőcsoportjainak száma és összetétele előre nem látható, az előrejelzések a jelenlegi Parlamentben működő képviselőcsoportjokat feltételezve készülnek.

Így nézne ki a 751 tagú Európai Parlament a 28 tagú Európai Unióban mért jelenlegi szavazati szándékok alapán. A képviselőcsoportok szeletére kattintva látható a mandátumok százalékos aránya.


Kik kerülnek az „Egyéb” kategóriába?

A tagállamokban 2014 óta újabb politikai tömörülések jöttek létre, amelyek a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján mandátumhoz juthatnak az európai választásokon. Ezek a formációk még egyik jelenlegi képviselőcsoportnak sem tagjai. Ha egyetlen európai pártcsaládba sem tartoznak, akkor a várható mandátumuk az „Egyéb” kategóriába kerül. Mivel nem tudhatjuk, hogy ezek a pártok mely képviselőcsoporthoz csatlakoznak majd a választásokat követően, ezért a kategóriában jobb- és baloldali szervezetek is megtalálhatók.

A szavazati szándékok idővel változnak

Megbízható forrásból származó, nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján

A Parlament egyetlen, szavazati szándékot mérő felmérést sem rendelt meg a mandátumbecslés elkészítéséhez. A felhasznált adatok minden esetben egyértelműen beazonosítható közvélemény-kutató intézmények által készített, nyilvánosan közzétett felmérésekből származnak. Az előrejelzés csak megbízható forrásból származó adatokat használ. Az eredményeket tartalmazó jelentés mellékletében részletes információ található a felhasznált közvélemény-kutatásokról, azok forrásairól és a legfontosabb adatairól. Emellett ennek az oldalnak az alján letölthető az az excel fájl, amely az egyes tagállamokban végzett összes szavazati szándék-felmérést tartalmazza 2018 elejétől fogva. A szavazati szándékot mérő felmérések listája nem lehet teljes.

A kifejezetten az európai választásokra készült szavazatiszándék-felmérések mindig elsőbbséget élveznek az országos választásokra készült hasonló közvélemény-kutatásokkal szemben. Ha egy bizonyos országban több felmérés áll rendelkezésre egy adott időszakra, akkor a meglévő adatokból súlyozás vagy egyéb algoritmus alkalmazása nélkül pártonként átlagot számítunk. A különböző felmérések részletes adatai az excel fájlban találhatók, köztük azok az átlagok, amelyeket a Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége számított.

A szavazati szándékról készült felmérések tagállamonként is megtekinthetők a fenti legördülő menüben.


Az egyes előrejelzések további részletei a Politikai fejleményekről készült jelentésben olvashatók. A dokumentum itt tölthető le angol nyelven.

További információ: dgcomm-pom@europarl.europa.eu