Felmérések és közvélemény-kutatás minden tagállamban 

 
 

Az Európai Parlament rendszeresen kiad Eurobarométer-felméréseket, amelyek a témák széles skáláját lefedve vizsgálják az európaiak várakozásait, gondjait, a közös tendenciákat és a nemzetenkénti eltéréseket.

A Parlament Eurobarométer-felméréseinek egy egész sorozata kifejezetten a polgárok 2019-es választások iránti érdeklődését és az európai projekttel kapcsolatos véleményét vizsgálja. A sorozat a választás után kiértékelő elemzésekkel zárul, amelyek segítenek jobban megérteni az európai polgárok szavazási magatartását.


A 2018. áprilisi és szeptemberi felmérések az EU rekordmagasságú támogatottságát mutatják

A 2018-as Eurobarométer-felmérésekből kiderült, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az Európai Unióhoz. A 2018 szeptemberében 28 országból több mint 27 ezer válaszadó részvételével idén másodjára lebonyolított felmérés az alábbiakat mutatta meg:

  • az európaiak 62 százaléka szerint országuk EU-tagsága jó dolog. Magyarországon ez az érték 60 százalék. Az európai válaszadók 68 százaléka meg van arról győződve, hogy országának hasznos az uniós tagság - ez 1983 óta a legmagasabb mért adat.
  • az európai válaszadók 66 százaléka arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (többség minden tagállamban) és csak 17 százalékuk gondolkodna el azon, hogy kilépjen (17 százalék bizonytalan).
  • a válaszadók 41 százaléka tisztában van a következő európai választás időpontjával, 51 százalékukat pedig érdekli az esemény. Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka ismeri a választás időpontját.

A válaszadókat leginkább foglalkoztató kampánytémák változtak az elmúlt hat hónap során. Mostanra a bevándorlást tekintik a legfontosabbnak (51 százalék), amelyet a gazdaság helyzete (47 százalék), és a fiatalok munkanélkülisége (47 százalék) követ. A terrorizmus elleni küzdelem az Unió egészében a negyedik helyre szorult 44 százalékkal.

Olvassa el a teljes szeptemberi felmérést

A magyar eredmények

Hasonlítsa össze az áprilisi eredményekkel


Jönnek a választási felmérések

A választások időpontjához közeledve az Európai Unió 27 tagállamában mért szavazati szándékról szóló adatok, illetve az új Parlament összetételére vonatkozó előrejelzések havonta kétszer, majd a választásokat megelőző egy hónapban hetente jelennek majd meg. Az első előrejelzést szeptemberben ismerhettük meg.

Országos felmérések a szavazati szándékról (2018. szeptember, angolul)


Az Eurobarométer-felmérések módszertana

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság felméréseit ugyanaz a szolgáltató ugyanazzal a módszerrel végzi, így a trendek közvetlenül összehasonlíthatók. A felmérések során a 28 uniós tagállam 15 éven felüli lakossága körében mintegy 27 ezer válaszadóval készítenek személyes interjút.

A felméréshez használt mintát úgy állítják össze, hogy az tükrözze az egyes tagállamok társadalmi-demográfiai szerkezetét, és statisztikailag teljes mértékben reprezentatív legyen. Az eredmények elemzése során igyekeznek a lehető legteljesebb áttekintést nyújtani az országban tapasztalt változásokról, regionális sajátosságokról, társadalmi-demográfiai különbségekről és történelmi tendenciákról.

Minden egyes felmérés esetében az alábbi dokumentumok állnak rendelkezésre:

  • a fő jelentés (a közzététel napján csak angolul, később mind a 23 nyelven),
  • a társadalmi-demográfiai sajátosságokat és az eredményeket tartalmazó teljes körű melléklet,
  • nemzeti adatlapok az egyes tagállamokban mért főbb eredményekről (angolul és az adott ország nyelvén),
  • összesített Excel-adatlapok,
  • a nyers adatok teljes körét tartalmazó SPSS-fájl (kérés esetén), valamint
  • az EP európai választások előtt készült Eurobarométer-felmérései.

Korábbi felmérések

Egy évvel a 2019-es európai választások előtt (2018. április)

Társadalmi és demográfiai tendenciák a nemzeti közvéleményben

Parlaméter 2017 (2017. október)

Két évvel a 2019-es európai választások előtt (2017. május)