Az európai választások eredményei  

 
 

Megosztás itt: 

Az új weboldal az összes eddigi európai választás minden eredményét tartalmazza, mutatja majd az új eredményeket, és az Unió összes nyelvén elérhető.

A www.valasztasi-eredmenyek.eu oldal a választás éjszakáján, május 26-án a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel.

 

1979 és 2014. közötti európai választások

A weboldal 1984-től kezdve az összes távozó Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, és 2009 óta pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza. Az oldalon az európai választásokkal kapcsolatos egyéb trendekről, például a nemek egyensúlyának alakulásáról is találhat információt.

 

Mit tud a weboldal?

  • Az összehasonlító eszközzel összevethetők a különböző választások eredményei.
  • A felhasználók a többségkalkulátor segítségével különböző parlamenti koalíciókat állíthatnak össze, amint az első hivatalos becslések befutnak május 26-án.
  • Egy alkalmazás révén a weboldal a felhasználó saját igényeihez szabható. Az alkalmazás az összes korábbi európai választás eredményét és az élő eredményeket jeleníti meg a felhasználó által kívánt oldalon.
  • Nyílt adatformátumban (json, xml és csv) és grafikus formátumban (jpg és png) tölthetők le adatbázisok.

 

Ha a választás éjszakáján érkező adatokat szeretné beilleszteni a weboldalára, itt iratkozzon fel emailben a részletekért és a hírekért: election-results-data@europarl.europa.eu