Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Top story icon
Kiemelt téma :

Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) - EU–USA szabadkereskedelem

Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem 08-07-2015 - 19:08 / Frissítve: 03-12-2015 - 17:26
 
 

Az Európai Parlament folyamatosan figyelemmel követi a TTIP-ről zajló tárgyalásokat. A megállapodás az EU és az Egyesült Államok között a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozhatja létre, amitől mindkét fél új munkahelyeket és gazdasági növekedést vár. A felek azonban saját érdekeiket is igyekeznek védeni. (Tovább: Miről szól a TTIP?)

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodásnak tágítania kell az Unió hozzáférését az amerikai piachoz, de nem szabad aláásnia az uniós szabványokat, jelentette ki az Európai Parlament a kereskedelmi tárgyalásokhoz kedden megszavazott ajánlásában. A befektetők és államok közti vitákat államilag kinevezett bírók nyilvános tárgyalás keretében átlátható módon bírálják el, kéri a Parlament. (Tovább: TTIP: könnyebb hozzáférést az amerikai piachoz, vitarendezési reformot kér az EP)

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról (TTIP), amelynek egyik vitatott eleme a beruházó–állam közti vitarendezés szabályozása. Miről is van szó pontosan és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vitás ügyek rendezésére? (Tovább: Az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás és a beruházó-állam közti vitarendezés)

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodásnak tágítania kell az Unió hozzáférését az amerikai piachoz, de nem szabad aláásnia az uniós szabványokat és a közérdekű jogalkotás jogát, mondták a parlamenti kereskedelmi bizottság képviselői a csütörtökön megszavazott ajánlástervezetükben. A befektetők és államok közti viták megoldását szolgáló eszközöket fejleszteni kell, tették hozzá. (Tovább: TTIP: jobb hozzáférés az amerikai piacokhoz, a beruházók és az uniós normák védelme)

A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság Cecilia Malmström kereskedelmi biztossal vitázott az állam és beruházók közti vitarendezésre vonatkozó új javaslatokról a készülő EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán. Bernd Lange szakbizottsági elnök szerint jó ötlet az Európai Bizottságtól egy állandó nemzetközi befektetői törvényszék létrehozása, de nem elég ahhoz, hogy visszaállítsa a közvélemény bizalmát a témával kapcsolatban. (Tovább: Beruházó–állam közti vitarendezés az EU–USA kereskedelmi megállapodásban)

Az Európai Parlament most dolgozza ki álláspontját az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelyről jelenleg is zajlanak a tárgyalások. Az EP álláspontjának kidolgozásáért a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság a felelős, de további tizenhárom szakbizottság is véleményt mond róla. Az EP álláspontjáról még a nyári szünet előtt szavazhatnak a képviselők. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: tizennégy szakbizottság mond véleményt)

Hosszas tárgyalássorozatot követően az EP-képviselők kedden vitáznak és szerdán szavaznak az EU-USA transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló parlamenti állásfoglalásról. Az EP álláspontjáról eredetileg a júniusi plenáris ülésen döntöttek volna a képviselők, de a nagyszámú módosító javaslat miatt a szavazást elhalasztották. Bernd Lange (szocialista, német) jelentéstevőt kérdeztük a TTIP-vel kapcsolatos legújabb fejleményekről. (Tovább: Bernd Lange: átlátható EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokra van szükség)

A nagy számú módosító indítvány miatt elhalasztották a vitát és a szavazást az EU és az USA között jelenleg is zajló transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló parlamenti állásfoglalásról. Mit jelent ez és mi történik ezek után? (Tovább: TTIP: elhalasztották a vitát és a szavazást az EP-ben, mi történik most?)

Május 28-án szavaz a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság arról a jelentésről, amely az EP álláspontját fogalmazza meg a még most is zajló EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról. A megállapodásról az uniós országok nevében az Európai Bizottság tárgyal. De mi az EP szerepe a történetben? (Tovább: #EPonTTIP: mi az EP szerepe az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokban?)

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását (TTIP) kötheti az EU és az USA, amelytől munkahelyeket és gazdasági növekedést vár mindkét fél. A tárgyalások 2013 júniusában indultak, mi pedig Bernd Langével, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökével beszélgettünk a készülő megállapodásról. A német szocialista képviselő készíti azt a jelentést, amely a TTIP fő pontjairól foglalja össze az EP véleményét. (Tovább: Bernd Lange az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról: „zavaros vizeken hajózunk”)

Javában zajlanak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelytől mindkét fél munkahelyeket és gazdasági fellendülést vár. A készülő megállapodásnak azonban vannak érzékeny pontjai is, mint például a beruházó és állam közti vitarendezés (ISDS) szabályai vagy éppen konkrét szabályozási kérdések. Január 27-én a jogi és a nemzetközi kereskedelmi szakbizottságok rendeztek nyilvános meghallgatást a témában. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: vitarendezés és szabályozási kérdések)

Legyen a közvélemény számára átláthatóbb az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi tárgyalássorozat: ezt kérték pártállásuktól függetlenül az Európai Parlament képviselői azon a vitán, ahol a tárgyalások jelenlegi állását tekintették át kedd délután az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztosával, Karel De Guchttal. (Tovább: A képviselők nagyobb átláthatóságot kérnek a transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban)

REF : 20150202TST18313
 
 
Kérdések Bernd Langéhoz a szavazás előtt
 

Az EP témafelelőse és a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnöke válaszolt a TTIP-val kapcsolatos kérdésekre

 
Teljes átláthatóságra van szükség, hogy foglalkozni tudjunk a közvéleményt foglalkoztató témákkal Bernd Lange, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnöke (Tovább)
Miről is szól a megállapods?
 

Kiderül videónkból.

 
EU–USA kereskedelmi kapcsolatok
 

Részletek infografikánkon

 
Interjú a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökével és alelnökével
 

A gazdasági növekedés beindításában segít, vagy a nagyvállalatokat hozza helyzetbe?