Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Energy Union
Kiemelt téma :

Energiaunió - Európai klímaügyi és energetikai kérdések

Energia 01-02-2017 - 09:31 / Frissítve: 07-02-2017 - 11:34
 
 

Az Európai Bizottság 2015. februárjában ismertette az energiaunióra vonatkozó terveket, amelyek célja az országok közti energiaáramlás megkönnyítése, valamint Európa fosszilis energiahordozóktól való függőségének csökkentése. Ha mindez megvalósul, csökkenhetnek az energiaárak, enyhülhet a környezetszennyezés és a kontinens is ellenállóbb lehet az ellátásban történő zavaroknak. A konkrét javaslatokról a képviselők is vitáznak és szavaznak majd. (Tovább: Átalakuló európai energiapolitika)

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások, valamint a villamosenergia-ellátás biztonsága is kiemelt helyen szerepel a Parlament napirendjén idén. Egyre több, a tiszta energiát támogató projekt jön létre az EU támogatásával, videónkban bemutatunk néhány példát és összefoglaltuk, hogy melyek az Unió energetikai prioritásai az elkövetkező hónapokra és évekre. (Tovább: A megfizethető, biztonságos és tiszta energia prioritás az EU számára)

Az EP-képviselők július 7-én vitáznak és 8-án szavaznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja kapcsán. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. A jogszabály a kibocsátási kvóták felborult kereslet-kínálati egyensúlyához nyúlna hozzá, ez ugyanis most akadályozza a zöld beruházásokat. (Tovább: Dióhéjban a kibocsátáskereskedelmi-rendszer reformjáról)

Előfordulhatnak zavarok az EU energiaellátásában, a háztartások 10%-ában nem tudják megfelelően felfűteni a lakást, túl sok energia vész kárba – sorolta a bajokat Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke az EP energiaügyi és környezetvédelmi szakbizottságaiban január 26–27-én, ahol egy új energiaunió tervéről vitázott a képviselőkkel. A téma továbbra is napirenden marad: február 5–6-án Törökországban rendeznek parlamentközi szemináriumot az energiabiztonságról. (Tovább: Megújuló energiák, energiahatékonyság, rezsi - vita az energiaunió tervéről)

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy szerdán módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán. Most szinte minden készülék "A" besorolású és a további + jelzésekkel (A+, A++, A+++) együtt ez nem igazán segít eligazodni a vásárlásban. Az új rendszer ösztönzőleg hat a további fejlesztésekre - vélik a képviselők. (Tovább: Háztartási eszközök és energiahatékonyság - új, világosabb jelzések)

Az energiaügyek már régóta előkelő helyen szerepelnek az EU napirendjén, az energiaunió megteremtése pedig a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság egyik kiemelt célja. A témáról ma az EP plenárisa is vitázik Maroš Šefčovič európai bizottsági alelnökkel. A vita előtt Jerzy Buzeket, az EP energiaügyi szakbizottságának lengyel, néppárti elnökét kérdeztük. (Tovább: Jerzy Buzek: „az energiaunió nem külső fél ellen irányul”)

A megfizethető energiaellátás, az energiahatékonyság növelése és a károsanyag-kibocsátás csökkentése is fontos kérdés lesz az elkövetkező időszakban az Európai Parlamentben. A téma az uniós állam- és kormányfők június 26-27-i, belgiumi csúcstalálkozóján is napirenden szerepel. Az uniós csúcs a megújuló energiák hetére esik, amely alkalomból Európa-szerte több száz eseményt rendeznek. (Tovább: Kiemelt figyelmet kapnak az energiaügyek az EP-ben)

Az EU energiaszükségletének több mint felét importból fedezi, ami kiszolgáltatottá teheti az olyan energiaexportőrökkel szemben, mint például Oroszország. Az Európai Bizottság nemrégiben ismertette az energiaunióra vonatkozó tervét, amely csökkentené ezt a függőséget és egységes európai energiapiacot alakítani ki. Összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb számokat. (Tovább: Az EU energiafüggősége számokban)

REF : 20150316TST34725
 
 
Energiaunió: beruházás a megújuló energiába és a hatékonyságba
 

Növelni fogja az új energiaunió a hatékonyságot és megszabadítja Európát a magas szén-dioxid-kibocsátású gazdaságtól és az Oroszországtól való függéstõl?