Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
top story icon IWD2016
Kiemelt téma :

Nemzetközi nőnap 2016 - Női menekültek és menedékkérők az EU-ban

A nők jogai/Esélyegyenlőség / Bevándorlás / Menekültpolitika 08-03-2016 - 10:52 / Frissítve: 09-03-2016 - 12:29
 
 

A menekülteknek számos nehézséggel kell megküzdeniük, kiemelten igaz ez azokra a nőkre és lányokra, akik a háború elől, akár életük kockáztatása árán keresnek menedéket Európában. A Parlament szerint a női menekültek és menedékkérők sokszorosan ki vannak téve az erőszaknak és a diszkriminációnak ezért nagyobb védelmet kell biztosítani számukra. Ezért a menekült és menedékkérő nők helyzete áll az idén a március 8-i nemzetközi nőnap középpontjában az EP-ben. (Tovább: Menekültválság: Középpontban a nők és a gyermekek)

Az EU migrációs és menedékpolitikáinak és eljárásainak reformja kell, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek és más tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében, áll az EP-képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában. (Tovább: A nemi szempontok figyelembe vétele a menekültpolitikában)

A menekült és menedékkérő nők helyzetére hívja fel a figyelmet az idei nemzetközi nőnapon az EP. Ennek apropóján beszélgettünk Mary Honeyball (szocialista, brit) EP-képviselővel és Marie Dorigny fotóriporterrel. Mindketten szakértői a témának politikai, illetve újságírói szempontból: Mary Honeyball jelentéséről március 8-án szavaz a plenáris, míg Marie Dorigny Görögországban, a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban és Németországban készített fotóriportot a női menekültek helyzetéről. (Tovább: Honeyball: „Óriási szükség van a nők és a gyermekek védelmére”)

Március 8-a a nemzetközi nőnap, amely alkalomból az EP idén a női menekültek helyzetére hívja fel a figyelmet. A nők helyzete és a nemek közti egyenlőség visszatérő eleme a strasbourgi plenáris ülésnek a héten: kedden az EP-képviselők vitáznak és szavaznak Mary Honeyball (szocialista, brit) kapcsolódó jelentéséről, Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főmegbízottja pedig a menekültválságról, kiemelten a női menekültek helyzetéről beszél a plenárison. A vitákat élőben lehet követni. (Tovább: Nemzetközi nőnap a plenáris ülés napirendjén: középpontban a menedékkérő nők)

Nőnap alkalmából egy rendkívüli ülést nyitott meg Martin Schulz, a Parlament elnöke Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosával, amelyen kihangsúlyozták a Parlament elkötelezettségét a nők elleni erőszakkal szemben való fellépésért, történjen az a hazájukban, menekülésük közben vagy az EU területére érkezésük után. Grandi felkérte az EU-t, erősítse meg elveit és utasítsa vissza a biztosítékok nélküli általánosan alkalmazott kitoloncolási stratégiákat. (Tovább: UNHCR-főbiztos: „Ez az igazság pillanata, hogy megerősítsük EU-s elveinket” )

A háború elől Európa felé menekülő nők és lányok nemcsak hazájukban, de az út során és Európába érkezve is számos veszéllyel néznek szembe, ezért az EP szerint nagyobb védelmet kell biztosítani számukra. A Parlamentben idén a női menekültek helyzete áll nemzetközi nőnap középpontjában. Március 8-án az EP-képviselők jelentést fogadtak el, amely ösztönzi a tagállamokat, hogy alkalmazzák az EU nemekre vonatkozó iránymutatását a menekültpolitikájukban. (Tovább: Migráció és menekültügyi politika: a nők védelmében)

Milyen helyzetben vannak a női menekültek Európában? Marie Dorigny díjnyertes francia fotóriporter az EP kérésére készített képsorozata ezt igyekszik feltárni a Görögországban és a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság területén 2015 decembere és 2016 januárja között rögzített képein keresztül. Fotóit a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódóan az EP interaktív látogatóközpontjában, a Parlamentáriumban, valamint a tagállamok tájékoztatási irodáiban lehet megtekinteni június 1-ig. (Tovább: Menekülés Európába: Egy út képekben)

REF : 20160226TST16212
 
 
A calais-i menekülttáborok belülről: a nők megpróbáltatásai
 

Az EPTV a háború és erőszak elől táborokba menekülő nők egészségügyi és pszichológiai ellátására tett erőfeszítéseket vizsgálja.

 
Audiovizuális anyagok
 
Nem közötti egyenlőség: hogyan lehet felgyorsítani az előrehaladást e téren?
 

A haladás a nők ügyében minden téren világosan látszik, de Európától mindenfelől azt várják, hogy irányítsa a nemek közötti egyenlőség ügyét és gyorsítsa fel a változásokat, mivel továbbra is tátongó egyenlőtlenségek tapasztalhatók.