Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
top story icon
Kiemelt téma :

Izrael és Palesztina - A tartós béke fenntartása a cél a régióban

Intézmények / Külkapcsolatok 23-02-2017 - 14:37 / Frissítve: 24-02-2017 - 09:05
 
 

Az Európai Unió prioritásként kezeli, hogy rendeződjön az arab-izraeli konfliktus és tartósan fennmaradjon az Izrael és Palesztina közötti béke. Az EP-képviselők 2015 szeptemberében azt kérték, hogy az EU vizsgálja felül a szerepét az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében és késedelem nélkül tegyen lépéseket annak feloldásáért. Az EP szerint az jelenthet megoldást, ha a két állam egymástól függetlenül működik, és 2014-ben nagy többséggel megszavazta Palesztina, mint önálló állam elismerését. (Tovább: Az Európai Unió és a közel-keleti békefolyamatok)

Az EP Palesztin kapcsolatokért felelős delegációja szerint kritikus ponthoz ért az Izrael és Palesztina konfliktusának a két különálló állam elvén alapuló megoldása, és kulcsfontosságú, hogy az EU tagállamai elismerjék Palesztinát független államként. A februári plenárison a képviselők Izrael nemrég hozott döntését vitatták meg, amelyben legalizálta a palesztin területeken történő illegális építkezéseket. Az EP-delegáció a héten Jeruzsálemben és Ciszjordániában vizsgálta a helyzetet. (Tovább: Izrael és Palesztina: kritikus ponton a két külön állam elvén alapuló megoldás)

"Izrael választott vezetése támogatta és támogatja a két nép, két állam megoldást, de jelen pillanatban nem lehetséges a végleges béke köztünk és a palesztinok között" - mondta az EP képviselőknek Reuven Rivlin, Izrael elnöke, aki arra kérte az EU-t, hogy segítsen a bizalom megteremtésében. (Tovább: Izraeli elnök: segítsen az EU a közel-keleti bizalom megteremtésében)

A Jordániában, Libanonban, Szíriában és Palesztinában található ötmillió palesztin menekült megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség (UNRWA) vezetője beszélt a szíriai és gázai események következményeiről március 2-án a külügyi szakbizottságban. 2007–2013 között az UNRWA költségvetésének 57%-át az EU és az uniós tagállamok biztosították. Pierre Krähenbühl arra is szánt időt, hogy válaszoljon szerkesztőségünk kérdéseire. (Tovább: Az UNRWA vezetője: „Gáza egy időzített bomba”)

Az Európai Parlament „elvben támogatja Palesztina államiságának elismerését és a két állam elvén alapuló megoldást, és hiszi, hogy ezeknek együtt kell járniuk a béketárgyalások előrehaladásávalˮ, fogalmaz egy szerdán elfogadott állásfoglalás. A közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos uniós diplomáciai erőfeszítések érdekében a Parlament elindítja a „Képviselők a békéértˮ kezdeményezést, amely európai parlamenti, valamint izraeli és palesztin parlament képviselőket ültetne egy asztalhoz. (Tovább: Az Európai Parlament „elvben támogatjaˮ Palesztina elismerését)

Mahmúd Abbász palesztin elnököt fogadta Martin Schulz az Európai Parlamentben február 12-én, ahol a közel-keleti békefolyamatról egyeztettek. (Tovább: Az EP-ben járt a palesztin elnök)

Svédország nemrégiben első nyugat-európai uniós országként elismerte független államként Palesztinát. December 17-én az EP is szavaz arról, hogy el kell-e ismerni a palesztin államiságot. A témáról Martina Andersont (baloldali, brit), a Palesztin Törvényhozó Tanáccsal való kapcsolatokért felelős küldöttség, valamint Fulvio Martusciellót (néppárti, olasz), az Izraellel való kapcsolatokért felelős küldöttség vezetőjét kérdeztük. (Tovább: A palesztin államiságról szavaz az EP)

“Ideje, hogy népünk falak és ellenőrzőpontok nélkül, szabadságban éljen" - mondta a képviselőkhöz intézett csütörtöki felszólalásában Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti hatóság elnöke. Az elnök népe háláját tolmácsolta, amiért az EP elismerte a palesztin államot és bírálta Izraelt a palesztin területek folytatódó megszállásáért. (Tovább: Abbász elnök a palesztin állam ügyéről beszélt a képviselőknek)

A jordániai, libanoni, szíriai és palesztin menekültek megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség, az UNRWA vezetője Pierre Krähenbühl beszélt a palesztin menekültek helyzetéről a külügyi és a fejlesztési szakbizottság hétfői ülésén. A Szíriában élő palesztin menekültek 95%-a humanitárius segélyből él, ezért Pierre Krähenbühl a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy hatékony megoldást találjanak a közel-keleti országok problémájára. Többek között a Gázai övezet helyzetéről kérdeztük interjúnkban. (Tovább: Pierre Krähenbühl: a Szíriában élő palesztin menekültek 90%-a segélyből él)

Parliament called on Thursday for a fresh EU approach to the Israeli-Palestinian conflict. The EU must fulfil its responsibilities as an influential player and take a bold and comprehensive peace initiative for the region, MEPs said, regretting the lack of a comprehensive and coherent vision of the EU's engagement in the Middle East Peace Process, despite its ambitions there. (Tovább: MEPs press the EU to come up with a bold peace initiative for the Middle East)

A párizsi terrortámadásokat követően az Arab Liga főtitkára szorosabb együttműködést szorgalmaz az EU-val az extrémizmus visszaszorítása érdekében. Az EP külügyi szakbizottságában január 20-án Nabil El Araby elmondta, hogy a nemzetközi problémák gyökere nem köthető kizárólag csak egy helyhez. Beszélt arról is, hogy miként tekint az arab világ Európára, és megjegyezte, hogy „az Európai Unió minden igaz cél élére áll”. (Tovább: Nabil El Araby: „Az EU-t sokan az emberiség lelkiismeretének tartják” )

Pártállástól függetlenül elítélték a képviselők a gázai és izraeli erőszakos cselekményeket, és mindkét felet azonnali tűzszünet elfogadására szólították fel a témáról rendezett szerda esti vitán. Csütörtökön az Izrael és Palesztina közti erőszak fokozódásáról szóló állásfoglalásról szavaznak a képviselők. (Tovább: Azonnali tűzszünetet szeretne az EP Izrael és Palesztina között)

REF : 20160617TST32661
 
 
Napirenden: terrorizmus, Európa határainak kezelése, Izrael-Palesztina
 

Az állampolgári szakbizottság tagjai szavaznak a külföldi harcosok tevékenységének korlátozásáról és a terrorizmus áldozatainak támogatásáról, miközben a Parlament Izrael és a Palesztin Területek elnökét látja vendégül.

 
Az Európai Parlament a két állam elvén és az 1967-es határokon alapuló megoldást támogatja, amely szerint mindkét állam fővárosa Jeruzsálem, egy biztonságos Izrael Állam és egy független, demokratikus, területileg összefüggő és életképes Palesztin Állam békében és biztonságban él egymás mellett. Az Európai Parlament 2014. december 17-i állásfoglalása Palesztina államiságának elismeréséről (Tovább)
Palesztin államiság: a béke alapja vagy csúcsa?
 

A tét magas és igen megosztó: a palesztin államiság vagy a béketárgyalás élvezzen elsõbbséget? És vajon Izrael és Palesztina készen áll bármelyikre is?

 
Palesztin állam: milyen elismerés?
 

Vajon a palesztin állam létrehozása megkérdőjelezhetetlen jog, vagy függ az Izraellel folytatott béketárgyalások alakulásától? Gilles Pargneaux és Cristian Dan Preda EP-képviselőket kérdeztük.