Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Icon: top story Brexit
Kiemelt téma :

Brexit - A brit népszavazás eredményének következményei

Alkotmány / Intézmények 29-03-2017 - 15:38 / Frissítve: 07-04-2017 - 14:59
 
 

Az Egyesült Királyság március 29-én bejelentette, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és kilépését az EU-ból. Ezzel egy hosszú tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amelynek során a felek meghatározzák a jövőbeni együttműködés formáját és amelyben a Parlament is fontos szerepet játszik. (Tovább: Az EU–Egyesült Királyság kapcsolatok a brit népszavazás után)

A képviselők döntő többsége támogatta azt a határozati javaslatot, amely az EP feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához. A Brexit-tel kapcsolatos megállapodáshoz a Parlament jóváhagyása szükséges. (Tovább: Brexit: ezek a feltételek)

Az Európai Parlament Elnökeinek Értekezlete szerdán elfogadta az EP négy frakcióvezetője és az Alkotmányos ügyek bizottsága által megfogalmazott, határozathozatalra irányuló javaslatot. A szöveg a Parlament feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó megállapodásának elfogadásához. A javaslatról az EP jövő szerdán (április 5-én) vitázik és szavaz. (Tovább: Brexit: az EP feltételei az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához )

Az Egyesült Királyság ma bejelentette, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és ezzel kilépését az EU-ból. Mától számítva két év áll a két fél rendelkezésére, hogy megtárgyalja a kilépés részleteit, illetve meghatározza, hogyan alakulnak kereskedelmi kapcsolataik és együttműködésük a jövőben - utóbbi azonban várhatóan tovább tart majd. Mit rejt pontosan a híres 50. cikk, és mi az EP szerepe a tárgyalások során? Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat. (Tovább: 50. cikk: az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata a Brexit-népszavazás után)

Martin Schulz, az EP elnöke a rendkívüli ülést megnyitva megjegyezte, hogy még soha nem hívtak össze plenáris ülést ilyen rövid határidővel, viszont a brit választók döntése is ugyanilyen példanélküli. Az elnök megköszönte Lord Hill uniós biztos eddig munkáját, aki lemondott a referendum után. A biztos felszólalását felállva tapsolták meg a képviselők. (Tovább: Heves vita a Brexitről és következményeiről)

REF : 20160701TST34439
 
 
Brexit: az EP feltételei
 

Az Egyesült Királyság megkezdte az Európai Unióból való hivatalos kilépési eljárást. Az Európai Parlament meghatározta tárgyalási feltételeit.

 
Parlamenti reakciók a Tanács brexit-csúcsára
 

A brit döntés által keltett földrengés utórezgései még mindig érezhetők, ahogy az EP-képviselők az új utat keresik, meghúzva a határokat Európa és az Egyesült Királyság számára.

 
Brit népszavazás: az Európai Parlament a kiválásról tárgyal
 

A Parlament rendkívüli ülést tart, hogy haragját, szomorúságát, némelyik sorból pedig elragadtatását fejezze ki. Egy dologban egység volt: tovább kell lépni.

 
Nagy-Britannia a kilépésre szavazott: reakciók az Európai Parlamentből
 

Döbbent parlamenti vezetők reagálnak arra, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való távozásra szavazott.