Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Top STORY ICON - IWD2017 ©Getty Image
Kiemelt téma :

Nemzetközi nőnap 2017 - A nők gazdasági szerepvállalásáért

A nők jogai/Esélyegyenlőség 07-03-2017 - 18:19 / Frissítve: 08-03-2017 - 18:25
 
 

Habár egyre több nő részesül ugyanolyan oktatásban és szerez képzettséget, mint a férfiak, ugyanazért a munkáért a nők átlagosan még mindig kevesebb fizetést kapnak. Emellett alulreprezentáltak a vezető beosztásokban, ahol az EU-ban negyedével, Magyarországon pedig harmadával kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Európai Parlament az idei nemzetközi nőnap alkalmából a nők gazdasági erejére hívja fel a figyelmet, és ezalkalomból számos programot szervez. (Tovább: Középpontban a nők gazdasági ereje és szerepvállalása )

Az Európai Parlament a nemzetközi nőnap alkalmából a nők gazdasági erejére és szerepvállalására hívja fel a figyelmet. A nemek közötti egyenlőség még számos területen nem valósul meg, de kiemelkedő ezek közül a bérezés és a részvétel a politikában - vélik Constance Le Grip és Anna Hedh EP-képviselők, a nőjogi szakbizottság tagjai. (Tovább: A nőknek tisztában kell lenniük hihetetlen erejükkel - mondják az EP-képviselők)

Az idei nemzetközi nőnapon az Európai Parlament a nők gazdasági erejére és szerepvállalására hívja fel a figyelmet. A statisztikák szerint a nők bruttó órabére 2014-ben még mindig 16,7%-kal alacsonyabb volt, mint a férfiaké. Infografikánkon bemutatjuk az öt fő területet, amelyeken nem érvényesül a nemek közötti egyenlőség világszerte. (Tovább: Infografika: az öt legfőbb kihívás a nők számára világszerte)

A nők bruttó órabére világszerte még mindig 16,7%-kal kevesebb, mint a férfiaké és sokkal kisebb esélyük van vezető pozícióban elhelyezkedni. Március 8-a a nemzetközi nőnap, amely alkalomból az EP nőjogi szakbizottsága idén a nők gazdasági erejére és helyzetére hívja fel a figyelmet. Számos rendezvényt szerveznek, amelyeket online is lehet követni, Facebook-interjúnkban pedig bárki kérdezhet Ernest Urtasun EP-képviselőtől, aki a nemek közötti egyenlőség helyzetéről készített jelentést. (Tovább: Nemzetközi nőnap 2017: a nők gazdasági erejére hívja fel a figyelmet az EP)

REF : 20170306TST65203
 
 
A nemek közötti szakadék felszámolása Európában
 

Az EU csupán félúton van a nemi egyenlőség elérésének útján; az előrejutás lassú, és az elmúlt évtizedben csak nagyon kevés fejlődés történt. Az EP képviselők cselekedetek sorozatát szorgalmazzák, hogy végleg felszámolják a nemek közötti szakadékot.

 
Több nőt a tudományos területekre
 

Február 11-én ünnepli az ENSZ a tudós nők és lányok nemzetközi napját. Nagyon kevés nő folytat tudományos karriert. Továbbra sem buzdítják őket arra, hogy belépjenek a férfiak által uralt területre, állítja Eva Kaili és Michèle Rivasi.