Syriëdebat met Federica Mogherini 

De voortdurende belemmering van leveringen humanitaire hulpgoederen in Syrië, berichten dat regeringstroepen een groot offensief in Oost-Aleppo voorbereiden en de recente beslissing van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om sancties op te leggen aan 18 hooggeplaatste Syrische functionarissen, zijn enkele van de onderwerpen waarover dinsdag met Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Federica Mogherini zal worden gedebatteerd. Donderdag wordt over een resolutie gestemd.

Op 14 november 2016 voegde de Raad van de Europese Unie 17 ministers en de Gouverneur van de Syrische Centrale Bank toe aan de lijst van personen die onder de beperkende EU-maatregelen tegen het Syrische regime vallen. Het aantal mensen met een reisverbod en een bevriezing van tegoeden als antwoord op de gewelddadige onderdrukking van de Syrische bevolking staat nu op 234.


In een resolutie waar vorige maand over gestemd werd, verzochten de parlementsleden alle partijen in de Syrische oorlog, in het bijzonder Rusland en het Assad-regime, om te stoppen met het bombarderen van burgers.


In de Syrische burgeroorlog vielen sinds het begin in de lente van 2011 al meer dan 300.000 doden en meer dan 6.5 miljoen Syriërs, waaronder 2.8 miljoen kinderen, zijn ontheemd in eigen land. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie is de Syrische bevolking daarmee de grootste ontheemde populatie binnen de eigen landsgrenzen ter wereld.


Procedurecode: 2016/2933(RSP)

Debat: Dinsdag 22 november

Stemming: Donderdag 24 november

Procedure: Statement door Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid met resolutie

#Syrië @FedericaMog