Briefing 
 

EU-begroting voor periode na 2020 moet aansluiten bij ambities 

De EU moet onderzoeksprogramma's stimuleren en jongeren en kleine bedrijven steunen, volgens leden van het Europees Parlement in een ontwerponderhandelingspositie voor de volgende langetermijnbegroting van de EU.

Het volgende meerjarig financieel kader (MFK) moet het landbouw- en regionaal beleid blijven ondersteunen, maar ook nieuwe prioriteiten zoals veiligheid, defensie en migratie financieren en eventuele tekorten als gevolg van de Brexit compenseren, aldus de ontwerptekst.


Voor de inwerkingtreding van de nieuwe begroting is de goedkeuring van het Parlement vereist. De leden van het Europees Parlement waarschuwen dat "geen overeenkomst kan worden gesloten over het MFK zonder dienovereenkomstige vooruitgang op het gebied van de eigen middelen", d.w.z. de ontvangstenzijde van de EU-begroting. De uitgaven en ontvangsten moeten dus als één pakket worden behandeld.


Inkomsten


Naast de MFK-tekst zal het Parlement op dinsdag en woensdag debatteren en stemmen over een resolutie waarin wordt gepleit voor het behoud van de bestaande eigen middelen en de geleidelijke invoering van nieuwe, zoals een belasting op financiële diensten, een deel van de belasting van ondernemingen in de digitale sector of milieubelastingen. De op het BNI gebaseerde rechtstreekse bijdragen van de EU-lidstaten moeten dienovereenkomstig worden verlaagd.


Meer details over deze ontwerpstandpunten is te lezen in dit persbericht.


Achtergrond


Meer dan 94% van de EU-begroting gaat naar burgers, regio' s, steden, boeren en bedrijven. De administratieve uitgaven van de EU zijn goed voor minder dan 6% van het totaal, waarvan salarissen ongeveer de helft van die 6% uitmaken (bron: Europese Commissie).


Uit een enquête blijkt dat Europeanen oplossingen van de EU verwachten. De meeste respondenten zijn van mening dat Europa meer moet doen om een breed scala aan problemen aan te pakken, van veiligheid tot migratie en werkloosheid (bron: Eurobarometer).


Volgende stappen


Deze twee standpunten vormen de input van het Europees Parlement voor wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie die in mei 2018 moeten worden ingediend.


De standpunten roepen op tot het begin maken met de besprekingen tussen het Parlement, de Commissie en de Raad, om vóór de Europese verkiezingen in 2019 tot een akkoord te komen.