Groen licht voor het Europees Solidariteitskorps 

Europarlementsleden zullen stemmen over de oprichting van het EU Solidariteitskorps, dat kansen zal bieden voor jonge vrijwilligers over heel de EU.

Eens de Raad formeel de tekst aanneemt, zullen organisaties en jonge mensen zich kunnen kandidaat stellen voor projecten binnen dit nieuwe programma.

Het programma staat open voor deelnemers van 17 tot 30 jaar, die zich kunnen registeren en kandidaat stellen voor activiteiten die de gemeenschap ten goede komen en gerelateerd zijn aan onderwijs, gezondheid, milieubescherming, het voorkomen van rampen, hulpvoorziening, ontvangst en integratie van migranten en asielzoekers. De projecten zullen beheerd worden door organisaties die erkend zijn via een “kwaliteitslabel” van de Commissie.

Een totaal budget van 375,6 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de periode 2018-2020. De eerste subsidie-oproep wordt verwacht om voor het einde van dit jaar te worden gepubliceerd. De Europese Commissie stelt een bijkomend budget van 1,26 miljard voorop voor de begrotingsperiode 2021-2027 voor de activiteiten binnen dit nieuwe programma.

procedure: medebeslissing, eerste lezing
procedurecode: 2017/0102(COD)
debat maandag 10 september 2018
stemming: dinsdag 11 september 2018