Hoeveel bedraagt de begroting van het Parlement? 

In 2018 bedroeg de begroting van het EP 1,95 miljard EUR. 44 % daarvan is bestemd voor de personeelskosten, hoofdzakelijk salarissen van de ongeveer 7 000 ambtenaren en personeelsleden van de fracties. De begroting omvat ook de vertolkingskosten, kosten van uitbesteed vertaalwerk en reiskosten van het personeel.


Omdat het Parlement een democratisch verkozen instelling is en wetgeving maakt die bindend is in alle lidstaten, werkt een aanzienlijk deel van de personeelsleden aan de vertaling of vertolking van de werkzaamheden van het Parlement, zodat zowel de leden als de burgers deze kunnen volgen.


Ongeveer 22 % van de begroting voor 2018 wordt besteed aan de leden, onder meer voor salarissen, reiskosten, kantoorruimte en het betalen van persoonlijke medewerkers.


De uitgaven voor de gebouwen van het Parlement zijn goed voor 13 % van de begroting voor 2017. Hieronder vallen de kosten voor huur van gebouwen, bouw, onderhoud, beveiliging en lopende kosten op de drie belangrijkste werkplekken - Brussel, Luxemburg en Straatsburg - en voor de Liaisonbureaus in de 28 lidstaten.


Informatieverstrekking en administratieve uitgaven, zoals IT en telecommunicatie, waren in 2017 goed voor 16 %. Nog eens 6 % van de begroting gaat naar activiteiten van de fracties.

Begroting van het Europees Parlement voor 2018.