Parlamentarium 

Het Europees Parlement heeft in oktober 2011 in Brussel zijn bezoekerscentrum geopend: het Parlamentarium. Dit is het grootste parlementaire bezoekerscentrum in Europa en het eerste waar de informatie in 24 talen wordt aangeboden. Er wordt gebruikgemaakt van een scala aan interactieve multimedia om burgers inzicht te verschaffen in de werking van het Europees Parlement en de andere EU-instellingen. Bezoekers kunnen ondervinden hoe in de EU politieke besluiten worden genomen die direct of indirect gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Het Parlamentarium biedt informatie in 24 talen; gebarentaal is beschikbaar in vier talen (Engels, Frans, Nederlands en Duits).


Het is zeven dagen op zeven open en iedereen kan gratis naar binnen. Gemiddeld komen er ongeveer 1 000 bezoekers per dag. Het is één van de tien meest bezochte plekken in Brussel.


Het Parlamentarium is ontworpen voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden. Speciaal voor kinderen van 8 tot 14 zijn er rondleidingen van één uur. Kinderen kunnen een eigen draagbare mediagids gebruiken.


In het Parlamentarium worden ongeveer twee tijdelijke tentoonstellingen per jaar georganiseerd.


Het Parlamentarium biedt ook een populair rollenspel aan over de werking van het Europees Parlement. Daarin kunnen leerlingen uit het secundair onderwijs de rol van Parlementslid vervullen en onderhandelen over wetgeving die het dagelijks leven van de Europese burgers zal beïnvloeden.

Bezoekers in het Parlamentarium © Europese Unie 2011 - EP. 

Op zoek naar een Parlamentarium in uw buurt?


Het Europees Parlement heeft ook kleinere bezoekerscentra in de lidstaten geopend om plaatselijk aanwezig te zijn en het Parlement dichter bij de burgers te brengen.


In 2016 werd de "Europa Experience" geopend in het Europese Huis in Berlijn. Dit initiatief werd gelanceerd door het Europees Parlement in samenwerking met de Europese Commissie. Er worden verschillende multimedia aangeboden, alsook een simulatiespel waarin bezoekers kunnen optreden als Parlementslid of EU-commissaris.


In 2017 werd in Straatsburg een tentoonstellingsruimte geopend die het "parlamentarium Simone Veil" heet en inhoudelijk vergelijkbaar is met het Parlamentarium in Brussel. Dit maakt deel uit van het vaste aanbod voor bezoekers. Hier kunnen zij meer inzicht verwerven in de rol van het Europees Parlement en de manier waarop het hun leven beïnvloedt.