Bedreigt ACTA burgervrijheden en toegang tot generische medicijnen?

Vormt ACTA een bedreiging voor burgervrijheden en de toegang tot generische medicijnen in ontwikkelingslanden? Veel mensen verzetten zich tegen het antinamaak handelsakkoord vanwege deze twee kwesties. De Europarlementariërs die over het lot van ACTA in de EU moeten beslissen, hielden een uitzonderlijke workshop op 1 maart om de mening te horen van enkele experts over ACTA. Lees hoe het verdrag volgens hen burgervrijheden en toegang tot generische medicijnen zal beïnvloeden.

ACTA workshop in het Parlement
ACTA workshop in het Parlement

Burgervrijheden

Dr Olivier Vrins, van de Altius Advocaten, zei dat de fundamentele rechten van de EU burgers geen ernstig gevaar lopen als gevolg van ACTA. "Het idee van proportionaliteit is zeer belangrijk en wordt door het Europees Hof voor Mensenrechten toegepast wanneer verschillende fundamentele rechten in balans  gebracht moeten worden. In dit geval gaat het om het recht op eigendom tegenover het recht op de bescherming van het privéleven, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van toegang tot informatie."

Rupert Schlegelmilch van het directoraat-generaal voor handel van de Europese Commissie, zei dat de Commissie de bezorgdheden over burgerrechten zeer ernstig neemt, maar dat er geen reden is voor ongerustheid. "Intellectueel eigendom is eigendom, maar het is niet enkel dat.  Privacy en toegang tot het internet zijn even belangrijk. Wij vinden dat het ACTA verdrag in dat opzicht heel gebalanceerd is."


Generische medicijnen

Dr Meir Pugatch, van de universiteit van Haifa, stelde dat ACTA de toegang tot generische medicijnen niet verhindert, maar ook niet vergemakkelijkt.  "Het probleem ligt bij namaakmedicijnen en medicijnen van ondermaatse kwaliteit, en het gebruik ervan kan de gezondheid ernstig schaden. Vooral de arme bevolkingsgroepen zijn hier het slachtoffer van."

Schlegelmilch voegde hier nog aan toe dat ontwikkelingslanden hun toegang tot generische geneesmiddelen zullen behouden.

De Britse socialist en INTA rapporteur David Martin benadrukte echter dat er meer informatie nodig is. "We weten niet hoe grensdiensten het onderscheid zullen maken tussen namaakmedicijnen en generische medicijnen, zeker in het geval wanneer een grote hoeveelheid van die medicijnen de grens overgaat en als ze allemaal hetzelfde label dragen."

Martin zei dat het duidelijk was dat er behoefte is aan meer informatie. "Er is een Engelse uitdrukking die zegt dat de duivel in de details zit. Het probleem met ACTA is dat de duivel in een gebrek aan details zit."

Meer weten