Waar sommige delen van Europa last hebben van hoge werkloosheid, hebben werkgevers in andere delen moeite om vacatures in te vullen. Desondanks besluiten relatief weinig mensen naar een baan te zoeken in een ander EU-land. Het Europese netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening (Eures) werd gelanceerd in 1993 om hierbij te helpen. De leden debatteren op woensdag 24 februari over voorstellen ter verbetering van het Eures-netwerk. Bekijk de video om te zien wat Eures biedt.

Gebrek aan arbeidsmobiliteit


Taalbarrières en de moeilijkheid van het vinden van een baan in het buitenland zorgen ervoor dat relatief weinig mensen in Europa voor werk naar een andere lidstaat verhuizen. Elk jaar verhuist slechts 0,29% van de bevolking in de EU (met uitzondering van Kroatië) om deze reden naar een andere lidstaat, terwijl in Australië 1,5% zich tussen de acht staten voor een baan verplaatst en in de VS 2,4% van de werknemers de staatsgrenzen overgaat voor werk volgens een studie van de OESO (maart 2012). In totaal heeft slechts 7,5 miljoen van de 241 miljoen Europese werknemers - ongeveer 3,1% - een baan in een ander EU-land.


Eures


Eures werd opgericht om het vrije verkeer van werknemers binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland te vergemakkelijken. Het netwerk wordt gecoördineerd door de Europese Commissie en helpt werkgevers die werknemers uit andere landen willen aanwerven.


Eures biedt meer dan 1 miljoen vacatures en 235 000 cv's en is een platform voor ongeveer 6.000 werkgevers.


Nieuwe voorstellen


De nieuwe wetgeving is bedoeld om het gemakkelijker maken om in het buitenland werk te vinden door het verbeteren van het Eures-netwerk, het creëren van de grootst mogelijke pool van vacatures en cv's in de EU en het makkelijker te maken om een match te vinden. De plannen omvatten ook stages en uitwisseling van informatie tussen de EU-landen over tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt. Arbeidsmarktbeleid, met inbegrip van alle steunmaatregelen, blijft echter de verantwoordelijkheid van de lidstaten.


De Oostenrijkse christendemocraat Heinz K. Becke zei in ons interview: “We willen ons best doen de private werkgelegenheidsdiensten erbij te betrekken en we willen de regionale uitzendbureaus erbij betrekken. We willen de sociale partners toevoegen bij het maken van werkaanbiedingen. We willen ook de NGO's opnemen."


Volg het debat live op onze website op woensdag in de namiddag. Op donderdag 25 februari wordt er over het voorsteld gestemd.

EURES Logo 
Access to video: Arbeidsmobiliteit in de EU 
Video europarltv        
Ondanks de crisis gaan maar verbazingwekkend weinig mensen in Europa op zoek naar werk in andere EU-staten. Ook hebben veel mensen nooit van EURES gehoord en weten ze niet dat er daar allerlei banen te vinden zijn. EP-lid Heinz Becker geeft commentaar.