Op donderdag 29 oktober gaven de leden goedkeuring aan een verslag over het veilig gebruik van onbemande vliegtuigjes of drones. Volgens de leden zijn nieuwe regels nodig om de ontwikkeling van de sector te stimuleren en moet onnodige regelgeving die investeringen ontmoedigt, worden vermeden. Bekijk ons video-interview met de EP-rapporteur Jacqueline Foster, waar zij spreekt over de behoefte aan een goede opleiding, privacy kwesties en over veilig gebruik van drones.

"De afgelopen vijftien haar hebben we vanuit commercieel oogpunt een enorme groei in deze sector gezien. Civiele drones worden gebruikt om gewassen te controleren, om humanitaire rampen en bosbranden in kaart te brengen en in de filmindustrie ", zegt rapporteur Jacqueline Foster, fractie Europese Conservatieven en Hervormers in ons video-interview. "We willen ervoor zorgen dat er geschikte vliegscholen zijn," voegt ze eraan toe. Met betrekking tot privacy zegt ze dat er al nationale en EU-wetgeving bestaat. "Ik zie niet de noodzaak om aanvullende regels te hebben."


“De sleutel ligt hier in de titel: een veilig gebruik van drones. We willen niet de handen binden van regelgevers en te veel regels opstellen maar een kader bieden voor de manier hoe ze verder kunnen gaan", zei ze na de stemming.


Volgens de leden moeten drones in staat zijn om vliegtuigen op te sporen die hetzelfde luchtruim gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen risico is voor de veiligheid van de bemande vliegtuigen. Dichtbevolkte gebieden, no-fly-zones, zoals luchthavens, energiecentrales, nucleaire en chemische fabrieken en andere kritieke infrastructuur, moet ook in gedachten worden gehouden.


Volgende stappen

Volgende stap is het opnemen van drones in het luchtvaartpakket van de Commissie