Infografiek: hoe populair is de deeleconomie?

BlaBlaCar, Deliveroo, Airbnb ... er zit vast een bekende naam bij. Online platforms waarbij aanbod en vraag op het gebied van diensten bij elkaar komen, worden steeds populairder.

Infografiek
Infografiek

In Europa bereikte de totale waarde van de transacties via deze samenwerkingseconomieplatforms in 2015 €28 miljard, bijna tweemaal zoveel t.o.v. 2014. Op donderdag 15 juni namen de leden een verslag aan over de deeleconomie.

Elke transactie in de deeleconomie omvat drie partijen: de consument die de dienst afneemt, de aanbieder die ervoor wordt betaald en het platform dat de twee bij elkaar brengt en hiervoor een provisie krijgt.

Een van de kernideeën van de deeleconomie is om de waarde van ongebruikte of onderbenutte activa te ontgrendelen. Heb je een lege kamer in je appartement? Dan kun je die via Airbnb verhuren. De deeleconomie gaat over het aanbieden van diensten.

Niet alle samenwerkingsplatforms zijn winstgeoriënteerd - sommigen gebruiken alternatieve betaalmiddelen, zoals tijd of gunsten, anderen vertrouwen gewoon op vrijwillige bijdrage van hun gebruikers. Een van de beste voorbeelden is de online encyclopedie Wikipedia, die sinds de lancering in 2001 is uitgegroeid tot de grootste encyclopedie met bijna 5,4 miljoen artikelen in het Engels.

De platforms kunnen ook een effectief instrument zijn om lokale gemeenschappen samen te brengen.

Werknemersrechten

Het succes van de deeleconomie brengt zorg over de rechten van werknemers met zich mee evenals zorg over de oneerlijke concurrentie ten opzichte van traditionele bedrijven die aan strengere wettelijke voorschriften zijn gebonden. U kunt meer lezen over de controverses met betrekking tot de deeleconomie in ons achtergrondartikel.

De EU moet ervoor zorgen dat de voordelen van de deeleconomie worden benut maar dat eerlijke concurrentie, werknemersrechten en belastingnaleving worden gewaarborgd,  stelt het verslag.