Schone energie: Inspanningen voor hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie in de EU

De strijd tegen klimaatverandering en een betere energiezekerheid zijn prioriteiten van de EU. Ontdek hoe de EP-leden energie-efficiëntie en hernieuwbare energie willen stimuleren.

Richtlijn energie-efficiëntie: “We moeten ambitieuzer zijn.”

In 2018 keurde het Parlement wetgeving goed om klimaatverandering tegen te gaan, de afhankelijkheid van import van fossiele brandstoffen te verlagen en huishoudens te helpen hun eigen groene energie op te wekken.


Dit wetgevingspakket bestaat uit drie wetten: één over hernieuwbare energie, één over energie-efficiëntie en één over een controlemechanisme.

De wetgeving inzake het gebruik van hernieuwbare energie en inzake energie-efficiëntie wordt momenteel herzien om de EU te helpen de nieuwe ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen die in 2021 in het kader van de Europese Green Deal zijn bepaald. Door het aandeel van hernieuwbare energie op te voeren en de energie-efficiëntie te verbeteren, zal Europa ook minder afhankelijk worden van de invoer van fossiele brandstoffen, die voor een groot deel uit Rusland komen.

 

Het aandeel van hernieuwbare energie verhogen

Het aandeel van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, van ongeveer 9,6% in 2004 tot 22,1% in 2020. Dit betekent dat de EU haar 20%-doelstelling voor 2020 heeft gehaald.


Volgens de huidige regels moet het aandeel van hernieuwbare energie tegen 2030 ten minste 32% zijn, en dit streefcijfer wordt verhoogd. In september 2022 drong het Parlement aan op een verhoging tot 45%.


Meer informatie over het aandeel van hernieuwbare energie in EU-landen.

 

Energie-efficiëntie verbeteren

De verbetering van de energie-efficiëntie kan niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook de jaarlijkse invoerrekening voor energie van € 330 miljard. Daarom werken de EU-wetgevers aan een herziening van de energie-efficiëntiedoelstelling van 32,5% voor 2030, die in 2018 is overeengekomen. Energie-efficiëntie betekent minder energie gebruiken om hetzelfde resultaat te produceren.


De nieuwe doelstellingen, die in september 2022 door het Parlement werden goedgekeurd, zijn een vermindering van het eindverbruik van energie met ten minste 40% en van het verbruik van primaire energie met 42,5%. Het eindverbruik van energie heeft betrekking op de energie die door eindverbruikers wordt gebruikt (zoals het elektriciteitsverbruik van huishoudens), terwijl het primaire energieverbruik de totale energievraag in een land vertegenwoordigt (bijvoorbeeld de brandstof die wordt verbrand om elektriciteit te produceren).


Een belangrijk gebied voor verbetering is het verwarmen en koelen van gebouwen, wat goed is voor 40% van het energieverbruik in de EU en ongeveer 75% daarvan is energie-inefficiënt.


Om dit probleem aan te pakken, nam het Parlement in april 2018 nieuwe regels aan gericht op het energiezuiniger maken van gebouwen. Volgens de regels moeten EU-landen nationale langetermijnstrategieën voorbereiden ter ondersteuning van de renovatie van residentiële en niet-residentiële gebouwen. Het doel is dat gebouwen in de EU in 2050 nauwelijks energie verbruiken.


Daarnaast vereenvoudigde het Parlement in 2017 energielabels voor huishoudelijke apparaten, zoals lampen, televisies en stofzuigers, om het voor de consument gemakkelijker te maken de energie-efficiëntie te vergelijken.

 

Controle mechanisme

In 2018 keurden de Parlementsleden en ministers ook nieuwe regels over het zogenaamde "bestuur van de energie-unie" goed. Het is een controlemechanisme om toezicht te houden op de vorderingen van landen op weg naar de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en een samenwerkingsinstrument om de leegte op te vullen in het geval een EU-land achterblijft.


Volgende stappen

Het Parlement en de Raad zullen nu beginnen met de onderhandelingen over de wijzigingenvan de regels inzake hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.


Meer over klimaatverandering en de EU:

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2018, maar werd bijgewerkt om rekening te houden met de meer ambitieuze doelstellingen waarover momenteel wordt onderhandeld.

Foto van zonnepanelen. Copyright AP Images/European Union-EP
©AP Images/European Union-EP

Meer artikelen over dit onderwerp