Winnaars Karel de Grote-prijs 2011  

Op 9 en 10 november bezochten de winnaars van de Karel de Grote-prijs 2011 het Europees Parlement in Brussel. Ze ontmoetten Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek en stelden hun projecten voor aan de Cultuurcommissie.

De winnaar van dit jaar was Europe and Me, een Brits online lifestyle tijdschrift voor jonge Europeanen. Het kortfilmproject Balkans Beyond Borders uit Griekenland werd tweede, en de derde prijs was voor het Spaanse theaterproject Escena Erasmus. De prijzen werden in mei uitgereikt in Aken.


Tijdens de ceremonie in mei prees Voorzitter Buzek het winnende project, hij noemde het bijzonder origineel en een goede manier om de verschillende aspecten van het Europeaan-zijn te illustreren.


De meest Europese Brit


"Ik ben waarschijnlijk de meest Europese Brit die ik ken, en nu heb ik een prijs om het te bewijzen," grapte Mathew Shearman, de frontman van het winnende project.


"Europe and Me is een online lifestyle magazine dat wordt samengesteld door jonge Europeanen. Wij zien Europa als een ingesteldheid, niet als een verzameling instellingen. We hebben redacteurs in 7 verschillende landen en schrijvers van over heel Europa, allemaal vrijwilligers. Ons doel op lange termijn is om een leerplatform te worden waar jonge journalisten een nieuwe manier kunnen vinden om Europees nieuws te brengen".


Over elkaar leren in de Balkan-landen


Balkans Beyond Borders, een kortfilmproject uit Griekenland, tracht samenwerking tussen jongeren in de Balkanlanden te bevorderen. "We leven zo dicht bij elkaar, maar we weten zo weinig van elkaar, legde Konstantinos Ntantinos uit.


"Deze prijs erkent onze inspanningen en brengt ons project geloofwaardigheid bij. Ik zou jonge mensen willen aanmoedigen om hun goede ideeën tot uitvoer te brengen; mits voldoende toewijding is er altijd een manier te vinden om ze waar te maken."  


Kunst voor het voetlicht


Het Spaanse Escena Erasmus Project is een cultuuruitwisselingsprogramma voor Erasmus-studenten.


"Het centrum van ons project is de Universiteit van Valencia, een zeer populaire bestemming voor Erasmus-studenten. Elk jaar melden meer dan 300 studenten zich aan om deel te nemen aan ons theaterproject. Wij hebben zelfs nationale theaterprijzen gewonnen met onze voorstellingen," zei José Daniel Tormo Martínez, die de groep in Brussel kwam vertegenwoordigen.Karel de Grote-prijs

De Karel de Grote-prijs wordt georganiseerd door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs in Aken. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die wederzijds begrip op Europees en internationaal vlak bevorderen, de ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie stimuleren en een voorbeeldfunctie voor jongeren in Europa vervullen en als praktisch voorbeeld dienen van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.


De drie winnende projecten ontvingen een geldprijs van respectievelijk 5000, 3000 en 2000 euro.

De selectieprocedure voor de prijs van volgend jaar is ondertussen van start gegaan. Deelnemers kunnen hun projecten insturen tot 23 januari 2012. Klik op de website voor de Karel de Grote-prijs voor meer informatie.

Karel de Grote-prijs 
  • Deadline inschrijvingen: 23 januari 2012 
  • Selectie van de 27 projecten door de nationale jury's: vóór 5 maart 2012 
  • Selectie van de 3 winnende projecten van de Europese jury: vóór 5 april 2012 
  • Uitreikingsceremonie in Aken: 15 mei 2012