Finalisten Sacharovprijs 2016: Can Dündar, Mustafa Dzemilev, Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar 

 
 

Deel deze pagina: 

Tekening van de drie finalisten Can Dündar, Mustafa Dzhemilev, Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar. door Ali Ferzat, laureaat Sacharovprijs 2011 ©Ali Ferzat 2016  

Can Dündar en medeverdedigers van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije, de leider van de Krim-Tataren, Mustafa Dzhemilev, en Yezidi overlevenden Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar zijn de genomineerden voor de Sacharovprijs 2016. Zij werden gekozen na een stemming door de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking op 11 oktober. De laureaat wordt op 27 oktober gekozen door EP-Voorzitter Schulz en de fractieleidersop en de prijsuitreiking is op 14 december.

Het Parlement reikt de Sacharovprijs elk jaar uit aan uitzonderlijke individuen en organisaties die mensenrechten en grondvrijheden verdedigen.


Can Dündar en verdedigers van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije

Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van het Turkse dagblad Cumhuriyet, werd in november vorig jaar gearresteerd nadat zijn krant melding had gemaakt van het smokkelen van wapens aan rebellen in Syrië door de Turkse inlichtingendienst. Hij werd later veroordeeld tot vijf jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor "het onthullen van staatsgeheimen", overleefde een moordaanslag en woont nu in ballingschap.


Mustafa Dzhemilev

Mustafa Dzhemilev, de voormalige voorzitter van de Mejlis (het Parlement) van de Krim-Tataren, is een voormalige Sovjet-dissident en een Oekraïens Parlementslid. Hij komt al meer dan een halve eeuw op voor mensenrechten en minderheden. Dzhemilev was zes maanden oud toen hij samen met zijn familie en alle andere Krim-Tataren naar Centraal-Azië werd gedeporteerd en hij kon pas na 45 jaar terugkeren. Nu, na de annexatie van de Krim door Rusland, is de mensenrechtenactivist opnieuw de toegang tot het schiereiland ontzegd. Hij wordt voorgedragen door de EVP en ECR.


Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar. zijn pleitbezorgers voor de Yezidi gemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS. Ze komen beiden uit Kocho, één van de dorpen in de buurt van Sinjar, Irak, die in de zomer van 2014 door IS werd ingenomen. Ze en behoren tot de groep van duizenden Yezidi meisjes en vrouwen die door IS werden ontvoerd en gedwongen tot seksuele slavernij. Murad bepleit ook de erkenning van de genocide op de Yezidi. Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar werden voorgedragen door de S&D-fractie en de ALDE-fractie.


De Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd opgericht in 1988 om personen of organisaties te eren voor hun inzet voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Raif Badawi.


De genomineerden voor de Sacharov-prijs kunnen door politieke fracties, of door een groep van minstens 40 parlementsleden verkozen worden.De Parlementaire commissies voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling stemmen over de drie finalisten, en uiteindelijk verkiest de Conferentie van voorzitters een laureaat.


Infografiek