Het Parlement vraagt de burgers om hun visie 

Het Verdrag van Rome effende 60 jaar geleden de weg voor economische integratie en duurzame vrede op ons continent en leidde tot de huidige Europese Unie van meer dan 500 miljoen burgers.

De afgelopen weken heeft het Parlement stilgestaan bij de geboekte vooruitgang en de toekomst. De EP-leden willen ook horen hoe de burgers dit zien. Mensen uit heel Europa zijn uitgenodigd om op 21 maart de rol van EP-lid op zich te nemen en hun visie op de EU te geven. Volg het debat online.

Honderden EU-burgers zullen de plenaire vergaderzaal in Brussel vullen om te bespreken wat in de EU goed gaat en wat niet, en hoe de EU zou moeten evolueren. Kwesties waarover zal worden gesproken zijn jeugdwerkloosheid, globalisering, veiligheid, klimaatverandering en de EU na de Brexit.

De conferentie Het Parlement van de burgers, wordt geopend door EP-voorzitter Antonio Tajani en gemodereerd door ondervoorzitter Mairead McGuinness.Andere leden nemen ook deel aan het gesprek met de burgers.

"Het debat over de toekomst van Europa is voor de burgers en door de burgers. Het Europees Parlement, de enige rechtstreeks verkozen instelling, zal 751 Europeanen ontvangen die met elkaar in gesprek willen gaan en hun ideeën over onze gezamenlijke toekomst naar voren willen brengen. Ons huis is altijd hun huis," zei EP-Voorzitter Tajani aan de vooravond van het debat.

"Eerder op dinsdag komen EP-voorzitter Tajani, EP-leden en personeel van het Parlement bijeen voor een ceremonie ter herdenking van de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome. Ook aanwezig zal zijn UNHCR Goodwill Ambassadeur en zangeres Barbara Hendricks en de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse".


Deel van een grotere gesprek

Het Parlement van de burgers is een belangrijk onderdeel van een reeks politieke gebeurtenissen met als doel na te denken over wat het verenigd Europa de afgelopen zestig jaar heeft bereikt.

De leden gaven hun eerste bijdrage aan het debat, toen ze in februari drie verslagen aannamen over de toekomst van Europa. Begin maart besprak het Parlement het Witboek van de Commissie waarin vijf scenario's voor de EU werden geschetst. Aan het einde van de week komen de regeringsleiders in Rome bijeen om de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome te vieren en de toekomst van de EU te bespreken.

Lees verder over het debat over de toekomst van Europa.