Toekomst van de EU: de meerderheid van de Europeanen wil dat de EU meer doet

De meeste Europeanen willen dat de EU meer doet op vijftien belangrijke beleidsterreinen, volgens een nieuwe Eurobarometer-enquête. De EU overweegt momenteel haar toekomststrategie.

EP-gebouw in Brussel met Europese vlag
De meeste Europeanen willen dat de EU meer doet op diverse beleidsterreinen

De EU zou meer moeten doen op gebieden variërend van de economie tot defensie, volgens de meerderheid van de respondenten bij de laatste Eurobarometer-enquête in opdracht van het Europees Parlement. Er was steun voor meer actie op alle vijftien beleidsterreinen waarover werd gevraagd. Driekwart van de ondervraagden (74%) vindt dat dat wat de burgers van de lidstaten samenbrengt, belangrijker is dan dat wat hen deelt.

Verslagen van het Parlement

Op 16 februari namen de leden drie verslagen aan waarin wordt aangegeven hoe volgens hen de EU hervormd moet worden om het handelend vermogen te stimuleren, het vertrouwen te herstellen en de economie veerkrachtiger te maken.


In het verslag van Guy Verhofstadt (ALDE, België) werd bekeken welke veranderingen nodig zijn voor aanvullende hervormingen. In het verslag van Mercedes Bresso (S&D, Italië) en Elmar Brok (EVP, Duitsland) werd gekeken welke verbeteringen al met gebruik van bestaande systemen mogelijk zijn. In het verslag van Reimer Böge (EVP, Duitsland) en Pervenche Berès (S&D, Frankrijk) werd beschreven hoe de economieën van landen die de euro hebben aangenomen, dichter bij elkaar gebracht en veerkrachtiger gemaakt kunnen worden.

Debat over de toekomst van Europese integratie

De Commissie heeft vijf discussienota’s gepubliceerd die dienen als uitgangspunt voor een debat over de toekomst van de Europese integratie. Elk document is gewijd aan een specifiek thema: Europa’s sociale dimensie, globalisering, de economische en monetaire unie, defensie en financiën. De documenten bevatten ideeën en scenario's voor hoe Europa er in 2025 uit zou kunnen zien maar zij bevatten geen specifieke voorstellen. Deze discussienota’s werden door de leden besproken tijdens plenaire vergaderingen. Het initiatief loopt tot half september wanneer Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Parlement zijn jaarlijkse toespraak geeft over de Staat van de Unie.