Brexit: de gevolgen voor Ierland 

 
 

Deel deze pagina: 

Het Parlement dringt er op aan dat de unieke omstandigheden van Ierland, waaronder de vrede in Noord-Ierland, in de onderhandelingen over de Brexit moeten worden meegenomen.

Het referendum in het Verenigd Koninkrijk in 2016 om de Unie te verlaten betekent dat de 500 kilometer lange grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, wat deel is van het Verenigd Koninkrijk, binnenkort een externe EU-grens kan worden. Er zijn ongeveer 275 grensovergangen tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland. Ter vergelijking: er zijn in totaal aan de gehele oostgrens van de EU, van Finland tot Griekenland, 137 grensovergangen.


Beperken van de gevolgen voor Ierland
Onmiddellijk na het inroepen van artikel 50 in maart 2017 door het Verenigd Koninkrijk, heeft het Parlement zijn zorg geuit over de gevolgen van de Brexit op Noord-Ierland en de Republiek Ierland. De leden benadrukten ook het belang van het behoud van het Goede Vrijdag vredesakkoord dat drie decennia van conflicten in Noord-Ierland eindigde en in 1998 door de kiezers op het eiland werd goedgekeurd.

Ierland zal naar verwachting de lidstaat zijn die het meest getroffen wordt door de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het Parlement heeft verzocht om alles te doen om de gevolgen van de Brexit op beide delen van het eiland te beperken.

Geen gesloten grens
In een resolutie die op 3 oktober werd aangenomen, zeiden de leden dat het sluiten van de Ierse grens moet worden vermeden.Na twee decennia van relatieve vrede in Ierland zijn de wachttorens en het checkpoints uit het verleden afgebroken: tienduizenden mensen steken nu dagelijks de open grens over.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk maken beide geen deel uit van het Schengengebied. Er bestaat een gemeenschappelijk reisgebied tussen de twee landen. Patiënten uit Ierland worden bestraald in Noord-Ierland en zieke kinderen uit Belfast reizen naar Dublin voor een hartoperatie. Ongeveer een derde van de in Noord-Ierland geproduceerde melk wordt in Ierland verwerkt en 40% van de in het zuiden geproduceerde kip wordt verwerkt in Noord-Ierland.

Het beroemde Guinness-bier wordt in Dublin gebrouwen, maar het overschrijdt de grens om te worden gebotteld en ingeblikt alvorens vanuit het zuiden te worden geëxporteerd. Er is één enkele elektriciteitsmarkt op het hele eiland. Sinds het Goede Vrijdagakkoord worden zowel Noord-Ierland als de Republiek Ierland door één toerismebureau gepromoot.

“We zullen nooit toestaan ​​dat Ierland hieronder zal lijden”
Brexit-coördinator voor het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, liet bij zijn toespraak in het Ierse Parlement op 21 september weten dat "deze grens chaos, haat en geweld heeft gecreëerd. Dus om deze terug te brengen tot een lijn op een kaart was een cruciale prestatie". Hij voegde daaraan toe: "We zullen nooit toestaan dat Ierland het slachtoffer wordt van het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten."

Iedereen die in Noord-Ierland geboren is, heeft recht op Iers en dus EU-burgerschap. In de resolutie van 3 oktober wordt benadrukt dat "dat er geen obstakels of belemmeringen mogen worden opgeworpen" die verhinderen dat mensen in Noord-Ierland hun rechten op EU-burgerschap volledig kunnen uitoefenen. Het Parlement benadrukt ook dat een "unieke" oplossing nodig zal zijn om het sluiten van de grens te voorkomen.

De EU heeft verklaard dat zij aanzienlijke vooruitgang wil boeken op het gebied van drie specifieke kwesties voordat de onderhandelingen over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK beginnen, namelijk: de rechten van de burger, de financiële afwikkeling en de unieke situatie van het eiland Ierland. Op 3 oktober zeiden de leden dat er op deze gebieden nog niet genoeg vooruitgang was geboekt. Een overeenkomst aan het einde van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet door het Europees Parlement worden goedgekeurd.


Meer over de rol van het Parlement bij de Brexit-onderhandelingen.

Dit artikel werd op 2 oktober gepubliceerd en op 5 oktober bijgewerkt.