Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken: 1,3 miljoen asielaanvragen in 2016

EU-landen kunnen dankzij de steun van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken beter omgaan met de toestroom van asielzoekers. Lees verder over hoe dit EU-agentschap werkt.

Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken: een Europese oplossing voor asielzoekers in de EU

De afgelopen jaren heeft de EU te maken gekregen met een aanzienlijke toename van het aantal asielaanvragen, wat voor sommige landen voor grote uitdagingen zorgde. Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) geeft deze lidstaten steun.

 Elk jaar presenteert het zijn bevindingen over de situatie van asielzoekers in de EU, plus Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Op dinsdag 21 november presenteerde het agentschap zijn jaarverslag 2016 aan de commissie voor Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

 

Hoe werkt het EASO?


Het EASO werd in 2010 opgericht en is een EU-agentschap dat instrumenten biedt om de lidstaten voor te bereiden op een toestroom van asielzoekers en om EU-wetgeving te implementeren. Het ondersteunt ook lidstaten die te maken hebben met bijzonder grote druk op asielgebied.

In 2015 hebben de intensieve migratiestromen de vernieuwing van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel noodzakelijk gemaakt. Het Europees Parlement vroeg om het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken te versterken en het de middelen te bieden om lidstaten in crisissituaties bij te staan maar ook om te controleren hoe nationale autoriteiten de EU-wetgeving toepassen.

"Het belangrijkste idee van het Europees Asielagentschap is dat we moeten samenwerken. Dat we een Europese oplossing nodig hebben. Geen oplossing van de lidstaten, maar we hebben één gemeenschappelijke Europese oplossing nodig ", zei rapporteur Péter Niedermüller (S&D, HU) .

We hebben één gemeenschappelijke Europese oplossing nodig
Péter Niedermüller
Bron "We hebben één gemeenschappelijke Europese oplossing nodig" wordt in een nieuw venster geopend

Minder asielaanvragen in 2016

 

 In 2016 vroegen 1,3 miljoen mensen in de EU asiel aan, 7% minder dan in 2015. Veel aanvragers zijn jong: 32% was minderjarig.

Niet iedereen krijgt een positieve beslisting. Van de 1.148.680 asielaanvragen, kreeg 698.750 een positieve beslissing. Syriërs, Eritreeërs en Irakezen vormen de grootste groep die een positieve beslissing krijgt.

De druk aan de buitengrenzen van de EU blijft hoog, met meer dan 511.000 meldingen van illegale grensoverschrijdingen, wat overeenkomt met 382.000 nieuwkomers uit Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Echter, na de inwerkingtreding van de overeenkomst tussen de EU en Turkije is het aantal onregelmatige grensovergangen via de Turkije-route gedaald van 885.386 in 2015 tot 182.534 in 2016.

 

 

Meer informatie