Democratische oppositie in Venezuela neemt 13 december Sacharovprijs 2017 in ontvangst 

 
 

Deel deze pagina: 

De democratische oppositie in Venezuela ontvangt de Sacharovprijs 2017 op 13 december. Volg de ceremonie live en bekijk de video voor meer informatie over de laureaten.

Politieke en economische onrust in Venezuela

Venezuela wordt geconfronteerd met een ernstige politieke en economische crisis. Een hoge inflatie zorgde ervoor dat miljoenen Venezolanen worstelen om te overleven, voedsel of medicijnen te kopen. Meer dan 120 mensen zijn sinds het begin van het jaar overleden in straatdemonstraties, meestal tegen de regering van Nicolas Madur. Het parlement, onder leiding van de oppositie, werd van haar bevoegdheden beroofd en volgens Foro Penal Venezolano zijn er momenteel nog steeds 300 politieke gevangenen in het land.

Sacharovprijs: een eerbetoon aan de strijd van het Venezolaanse volk

Op 26 oktober maakten EP-Voorzitter Antonio Tajani en de fractieleiders bekend dat de Sakharov-prijs voor de vrijheid van denken dit jaar gaat naar de Democratische Oppositie in Venezuela. Dit omvat het parlement (vertegenwoordigd door de voorzitter Julio Borges) en alle politieke gevangenen zoals vermeld door Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González.

"Ik denk dat deze prijs, meer dan voor de leiders, meer dan voor de politieke gevangenen, ik denk dat deze prijs een erkenning is voor elke Venezolaan. De bevolking van Venezuela die al jaren voor haar vrijheid vecht," vertelde Borges ons in een interview.

Op woensdag zijn Julio Borges, Antonio Ledezma en familieleden en vertegenwoordigers van de andere politieke gevangenen in Straatsburg om de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van denken te ontvangen tijdens een ceremonie in het hemicycle om 12.00 uur.

Volg de ceremonie live en stel uw vragen
Volg de ceremonie live op de EP-website of via de EP-pagina op Facebook. De ceremonie wordt gevolgd door een persconferentie en een Facebook live met vertegenwoordigers van de Democratische oppositie van Venezuela om 16.00 uur.


Over de Sacharovprijs
Het Europees Parlement reikt sinds 1988 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken uit aan personen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs is genoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident, Andrei Sacharov. Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Raif Badawi en Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar zijn enkele namen van mensen die de prijs eerder ontvingen.