Betrekkingen EU-VK: rol van het Parlement bij de Brexit onderhandelingen  

 
 

Deel deze pagina: 

Het Europees Parlement speelt een cruciale rol in de lopende Brexit-onderhandelingen. Bekijk onze video om erachter te komen hoe.

Na het Brexit-referendum hebben het VK en de EU gesproken over de terugtrekking van het land uit de Unie en over het mogelijke kader voor toekomstige betrekkingen, waaronder handel.

De eerste fase van de onderhandelingen was gericht op de terugtrekkingsakkoord, maar de komende weken zullen gesprekken over de voorwaarden voor terugtrekking parallel lopen met gesprekken over de mogelijke toekomstige relatie tussen de EU en het VK. EP-leden bespreken het standpunt van het Parlement over de mogelijke toekomstige relatie op dinsdag en stemmen de volgende dag over een resolutie.
          


De leden spelen een sleutelrol bij het beslissen over de uitkomst van de Brexit besprekingen, omdat elke overeenkomst door het Europees Parlement en de Raad moet worden goedgekeurd.
 
Guy Verhofstadt
(ALDE) is door de EP-leden aangewezen als coördinator van het Parlement. Voor zijn werk kan hij putten uit de expertise van de parlementaire commissies en wordt hij bijgestaan ​​door de de Brexit-stuurgroep van het Parlement.

 

Om de Brexit-onderhandelingen te beïnvloeden, hebben EP-leden resoluties aangenomen waarin het standpunt van het Parlement uiteengezet wordt. Ook onderhouden ze uitvoerig contact met de belangrijkste onderhandelaars van de EU en met degenen die door de Brexit zullen worden getroffen.

Lees meer over de rol van het Parlement door de video hierboven te bekijken.