Op de plenaire agenda: Staat van de Unie, auteursrecht en rechtsstaat Hongarije 

 
 

Deel deze pagina: 

Jean-Claude Junker houdt woensdag zijn toespraak over de Staat van de Unie. Verder op de plenaire agenda: een stemming over online auteursrecht en over de rechtsstaat in Hongarije.

Acht maanden voor de Europese verkiezingen in mei 2019 zullen de EP-leden de balans opmaken van de resultaten van de Commissie Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie zal het debat starten in zijn vierde en laatste toespraak over de Staat van de Unie op woensdag om 09.00 uur. U kunt het rechtstreeks online volgen.

De premier van Hongarije, Viktor Orbán, zal dinsdag een debat bijwonen over de rechtsstaat in Hongarije. Het Europees Parlement stemt op woensdag over de vraag of de EU actie moet ondernemen om het risico van een ernstige schending van de EU-waarden tegen te gaan. Dit zou de eerste keer zijn dat het Parlement aanbeveelt artikel 7 te activeren. Bekijk onze infografiek over de artikel 7-procedure.

De Griekse premier, Alexis Tsipras, zal de negende EU-leider zijn die de toekomst van Europa bespreekt met de EP-leden en EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op dinsdagochtend om 9.00 uur.

De leden zullen op dinsdag het standpunt van het Parlement over regelgeving voor online auteursrecht bespreken. De stemming vindt op woensdag plaats.

Dinsdag stemmen de leden over de oprichting van het Solidariteitskorps van de EU, dat kansen zal bieden voor jonge vrijwilligers in de gehele EU.

Parlementaire commissies

Twee belangrijke stemmingen in de milieucommissie op maandag: nieuwe wetgeving met strengere limieten voor CO2-uitstoot voor nieuwe auto's en bestelwagens en een bijwerking van de drinkwaterrichtlijn met nieuwe kwaliteitscriteria voor leidingwater om de consumptie van flessenwater en plastic afval te helpen verminderen.