Deel deze pagina: 

Wat gebeurt er na de verkiezing van het nieuwe Parlement? Meer informatie over de volgende stappen vind je in onze infografiek.

Tussen 23 en 26 mei zullen EU-burgers stemmen voor de verkiezing van 751 leden van het Europees Parlement dat hen voor de komende vijf jaar zal vertegenwoordigen. Daarna is het aan die Parlementsleden om de volgende voorzitter van de Europese Commissie te kiezen en de voltallige Commissie in het geheel goed te keuren.


De Europese politieke partijen hebben hun belangrijkste kandidaten voorgedragen om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Commissie.


Na de verkiezingen zullen EU-leiders, rekening houdend met de resultaten, een kandidaat voorstellen als voorzitter van de Commissie. Het Parlement zal geen kandidaat aanvaarden die niet heeft deelgenomen aan het lijsttrekkersproces, ook wel bekend als het spitzenkandidatenproces. In juli zal het Parlement over de nieuwe voorzitter stemmen.


Vervolgens is het aan de EU-landen om commissarissen voor te dragen, wat in samenwerking gebeurt met de nieuwe voorzitter van de Commissie. De kandidaat-commissarissen zullen worden onderzocht door de parlementaire commissies die verantwoordelijk zijn voor hun voorgestelde portefeuilles. Dit gebeurt nog voordat de leden van het Europees Parlement stemmen over de goedkeuring van de voltallige Commissie in de plenaire vergadering.


Naar verwachting zal de nieuwe Europese Commissie op 1 november in functie treden.

Infografiek: Tijdlijn van de Europese verkiezingen 2019