EU-voorzittersdebat: Spitzenkandidaat Nico Cué (EL) 

 
 

Deel deze pagina: 

Nico Cué is één van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie die op 15 mei deelneemt aan een live Eurovisiedebat in het Parlement in Brussel.

Over Cué

Naam: Nico Cué

Europese politieke partij: Europees Links (EL)

Nationaliteit: Spaans

Leeftijd: 62

Carrière:

  • Gepensioneerd
  • 2006 - 2019: Secretaris-generaal van de staalarbeiders in de ABVV-unie (het Algemeen Belgisch Vakverbond).
  • Begon te werken als staalarbeider op 20-jarige leeftijd


Over het debat

Politieke partijen hebben kandidaten voorgesteld voor de voorzittersfunctie van de Europese Commissie voorafgaand aan de Europese verkiezingen.


De lijsttrekker die door de Raad is voorgedragen en die in staat is een meerderheid in het Parlement te behalen, wordt bij stemming in het Parlement gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.


De lijsttrekkers worden soms aangeduid met de Duitse term Spitzenkandidaten. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in 2014 om de huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te selecteren.


Het voorzittersdebat - EU-verkiezingen 2019, dat op 15 mei om 21.00 uur CET plaats vindt, is een gelegenheid om te ontdekken met welke onderwerpen de lijsttrekkers zich bezighouden.


Sommige politieke partijen hebben meer dan één lijsttrekker benoemd, maar slechts één enkele kandidaat voorgedragen om hen in het debat te vertegenwoordigen.


Het debat zal geleid worden door drie tv-moderators. De volgorde van de sprekers wordt bepaald middels een loting.

Europees Links heeft twee lijsttrekkers genomineerd. De tweede kandidaat is Violeta Tomič, een Sloveens Parlementslid en vice-coördinator van de nationale Levica-partij.


Europees Links is in overeenstemming met de GUE/NGL-fractie in het Parlement.

Nico Cué (EL)