EU-voorzittersdebat: Europese lijsttrekkers pitchen hun visie voor Europa 

 
 

Deel deze pagina: 

Vanuit alle hoeken in de EU werd toegekeken hoe zes Europese lijsttrekkers debatteerden over hun visie voor de toekomst van Europa en het voorzitterschap van de Commissie.

Het EU-Voorzittersdebat 2019 dat op 15 mei plaatsvond en via ten minste 35 kanalen en meer dan 60 online platforms werd uitgezonden, was een gelegenheid om te ontdekken met welke kwesties Europese lijsttrekkers zich bezighouden. Het debat in het Europees Parlement in Brussel werd georganiseerd door drie tv-moderators. De spreekvolgorde werd bepaald middels een loting.


Het debat is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23-26 mei. Het nieuwe Europees Parlement en de Europese Commissie zullen de komende vijf jaar de koers van de EU bepalen.


Bekijk de video hierboven voor enkele hoogtepunten.


Over het lijstrekkersproces

Voorafgaand aan de Europese verkiezingen, stellen politieke partijen hun lijsttrekkers voor voor de functie van de voorzitter van de Europese Commissie. De lijsttrekker die door de Raad is voorgedragen en in staat is een meerderheid in het Parlement te benoemen, wordt met een stem van het Parlement verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie.


De lijsttrekkers worden ook wel aangeduid met de Duitse term spitzenkandidaten. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in 2014 bij de selectie van de huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.


Sommige politieke partijen hebben meer dan één lijsttrekker benoemd, maar slechts één daarvan mocht deelnemen aan het debat op 15 mei.