Nieuwsitems 

LUX filmprijs        

The Broken Circle Breakdown van de Belgische regisseur Felix van Groeningen is winnaar van de LUX filmprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar door het Europees Parlement uitgereikt aan films die de Europese cinematografie, waarden en sociale kwesties bevorderen. De winnaar van de LUX filmprijs wordt gekozen door de leden van het EP en de prijs wordt tijdens de plenaire vergadering uitgereikt.

Martin Schulz, Felix van Groeningen en Isabelle Durant        

The Broken Circle Breakdown, een muzikaal liefdesverhaal over een Belgisch koppel dat met een tragisch verlies moet omgaan, heeft de LUX filmprijs 2013 van het Europees Parlement gewonnen. Regisseur Felix van Groeningen zei: "De LUX filmprijs is een geweldig initiatief, het zorgt er voor dat je een film kunt zien die je anders niet had kunnen zien.” De LUX filmprijs wordt elk jaar uitgereikt aan films die de Europese cinematografie, waarden en sociale kwesties voor het voetlicht brengen.

Valeria Golino, Felix Van Groeningen en Clio Barnard  ©Belga        

Clio Barnard, Valeria Golino en Felix van Groeningen zijn de drie regisseurs in de finale van de LUX-prijs, een prijs van het Europees Parlement die het beste van de Europese cinematografie viert. Terwijl de EP-leden stemmen voor hun favoriet, laten wij de drie kanshebbers aan het woord. Lees meer over de achtergrond en inspiratie voor het maken van hun film.

Wanneer wij andere mensen en hun gewoontes beginnen te ontdekken - en hiervoor is veel moed nodig - onthullen wij direct verborgen kanten van onszelf

Andrea Segre 

Winnaar LUX filmprijs 2012

Deel dit citaat: 

Nieuwsitems 

Felix van Groeningen        

Eindeloos geluk en het diepste verdriet komen vaak met elkaar in aanraking op een magische manier. Felix van Groeningen toont het in The Broken Circle Breakdown, een emotioneel liefdesverhaal van een Belgisch koppel dat omgaan met de tragedie van het verlies van een kind. De film heeft de LUX filmprijs 2013 van het Europees Parlement gewonnen op 11 december. Na de prijsuitreiking spraken wij met de regisseur over het succes, de LUX filmprijs en muziek .

Foto's van films        

Tijdens het Karlovy Vary International Film Festival werden de 10 films die meedingen voor de LUX-prijs 2013 bekendgemaakt. De LUX-prijs heeft als doel om de Europese cinema te bevorderen en om het debat over Europese waarden en sociale kwesties te stimuleren. De drie finalisten zullen in juli worden gekozen.

3 finalisten voor de LUX prijs        

De Belgische film 'The Broken Circle Breakdown', de Engels film 'The Selfish Giant' en 'Miele', een Italiaans-Franse coproductie, zijn de finalisten van dit jaar die kans maken op de LUX-prijs, uitgereikt door het Europees Parlement aan films die de Europese cinematografie, waarden en maatschappelijke vraagstukken bevorderen.

Andrea Segre        

Io sono Li, de film van de Italiaanse regisseur Andrea Segre, heeft de LUX Filmprijs 2012 gewonnen. De film speelt zich af in de lagune rond Venetië, waar Chinese migratie een weerspiegeling is van de Italiaanse maatschappij. Segre gaf ons een woordje uitleg over zijn film.

Nieuwsitems 

Infografieken