Deel deze pagina : 

Nieuwsitems 

150 vluchtelingen op weg naar Oostenrijk: ik ontmoette ze en nam deze foto toen ze stopten voor een pauze  ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Only" a child)        

Europa wordt geconfronteerd met een grote toestroom van migranten: honderden duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en armoede komen naar Europa, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Terwijl de EU zoekt naar de beste aanpak om om te gaan met deze ongekende migratiestijging, dringen de EP-leden aan op een beter gecoördineerd en uitgevoerd asielsysteem.

Video europarltv        

De toegenomen migratiestromen naar Europa en de duizenden vermiste vluchtelingenkinderen tonen de grenzen van het huidige EU-asielstelsel. In 2016 ontvingen Griekenland en Italië meer dan 354.886 vluchtelingen. De noodzaak om het gemeenschappelijk Europees asielstelsel te hervormen, is dringender dan ooit. Op donderdag presenteert Cecilia Wikström, rapporteur voor de hervorming van de Dublin-verordening haar ontwerpverslag in de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

Moeder en kind ©UNHCR/Achilleas Zavallis        

Volgens Frontex, het EU-agentschap voor grenscontrole, daalde het mensen dat via zee naar Europa reisde in 2016 met twee derde. Er was echter een verschuiving: minder migranten die de oversteek naar Griekenland waagden en meer migranten die naar Italië gingen. De VN meldt dat 2016 het dodelijkste jaar ooit is geweest voor migranten bij de oversteek via de Middellandse Zee, met meer dan 5.000 omgekomen of vermiste mensen.

Key number

1,2 miljoen   asielzoekers die voor de eerste keer asiel aanvroegen in in de lidstaten in 2015

Deel dit citaat: 

Nieuwsitems 

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Persbericht 

Persbericht 

Het onvermogen om de almaar stijgende aantallen migranten op te vangen, vereist een grondige herziening van de 'Dublin-regels' volgens Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken woensdag. Er moet een gecentraliseerd systeem komen voor het indienen van asielverzoeken en de verwerking daarvan. Het systeem - dat ook quota per lidstaat zou kunnen inhouden- werkt met zg. 'hotspots', plaatsen van waaruit vluchtelingen worden verdeeld.

Infografiek        

Vluchtelingendag wordt elk jaar op 20 juni gehouden als eerbetoon aan de mensen die gedwongen hun land hebben ontvlucht als gevolg van oorlog, conflicten of armoede. Vorig jaar alleen al staken meer dan één miljoen mensen de Middellandse Zee over op de vlucht naar de EU. Van deze mensen zijn 3,3771 als vermist of omgekomen geregistreerd Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Syrië (38%). Bekijk onze infografiek om te zien hoe de situatie evolueerde in de periode 2011-2015.

©European Union - Frontex        

De instroom van illegale migranten blijft een uitdaging voor Europa. Volgens Frontex moesten alleen al in de afgelopen week 13.800 mensen worden gered uit de Middellandse Zee. De EU werkt aan verschillende manieren om migratie beter te beheren. Op maandag 30 mei keurde de EP-commissie Burgerlijke vrijheden voorstellen goed over migratie en samenwerking met andere landen, wat de weg vrijmaakt voor een beter beheer van de grenzen van de EU. Lees verder voor een overzicht van de voorstellen.

Constance Le Grip.        

Wonen in een vluchtelingenkamp kan een nachtmerrie zijn. De situatie is nog erger als je vrouw bent of kind zonder ouders. Een delegatie van de commissie Rechten van de vrouw bezocht op 3 en 4 november kampen en centra in Athene, Griekenland. Na hun missie spraken we met de delegatieleider, Constance Le Grip. Ze liet weten dat andere lidstaten hun toezeggingen moeten respecteren en meer vluchtelingen - vooral vrouwen en kinderen - moeten accepteren..

Nieuwsitems 

Vrouwen op de vlucht: een fotoreportage van Marie Dorigny in Griekenland, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonie en Duitsland.        
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees migratie- en asielbeleid en de procedures moeten in genderspecifieke zin veranderd worden om de veiligheid te verbeteren van vrouwen die asiel aanvragen, velen van wie met jonge kinderen en andere afhankelijke familieleden reizen. Dit zeggen de leden van het Europees Parlement in een resolutie die dinsdag werd aangenomen.

Een Syrisch paspoort aan Griekse zijde van de grens met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië..  © UNHCR/Achilleas Zavallis        

De EU-Turkije-top van maandag, gericht op het bereiken van een akkoord over de aanpak van de vluchtelingcrisis, wordt op woensdagochtend vanaf 09.00 uur besproken. De leden zullen dan ook hun verwachtingen voor de EU-top van volgende week bespreken. De voorstellen om de vluchtelingenstroom aan te pakken bevat een voorstel dat elke gevluchte Syriër door Turkije wordt teruggenomen, een ander voorstel is dat erkende Syrische vluchtelingen worden geherhuisvest in de EU.

Brando Benifei (S&D, IT),        

Europa wordt geconfronteerd met de grootste bevolkingsbeweging sinds de Tweede Wereldoorlog. Of vluchtelingen een kans hebben om een nieuw leven in de EU op te bouwen, is sterk afhankelijk van hun snelle integratie op onze arbeidsmarkten. Het hebben van een baan vergemakkelijkt sociale integratie. De commissie Werkgelegenheid besprak op donderdag met internationale deskundigen de kansen en uitdagingen.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, geeft commentaar op het verzoek van Turkije om drie miljard euro extra aan hulp en op de poging om een verband te leggen tussen de vluchtelingencrisis en de besprekingen van het land tot EU.
       

"Ten behoeve van de vluchtelingen is het nodigom samen te werken met Turkije," zei EP-voorzitter Martin Schulz na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu op maandag 7 maart. Zij bespraken de vluchtelingencrisis, grenscontroles, visumliberalisering voor Turkse burgers evenals de persvrijheid in Turkije voorafgaand aan de top EU-Turkije met regeringsleiders en de Turkse premier.

Nieuwsitems 

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Persbericht 

Persbericht 

“Political grandstanding” that equates refugees with terrorists only foments the hatred and disillusion that inspires those who join terrorist groups, argued many MEPs in Wednesday’s debate. Rather than allow Europe’s freedoms and tolerance to be eroded, EU countries must strive to strengthen security, by stepping up intelligence cooperation and data-sharing, and investing in the skills and technology needed to fight terrorism, MEPs urged.

Tackling unemployment and migration are for many Europeans the biggest challenges facing the EU, according to the latest Eurobarometer opinion poll commissioned by Parliament. Nearly two thirds think decisions on migration should be taken at the EU level rather than nationally, while eight out of ten said asylum seekers should be “better distributed among all EU member states”. However, the answers vary considerably from country to country.

Infografiek          

Het Syrische conflict zou de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zijn met miljoenen daklozen en honderdduizenden die wanhopig proberen de buurlanden en Europa te bereiken. "We kunnen en moeten veel meer doen voor al die mensen die gedwongen zijn te vluchten om hun leven en hun vrijheid te redden," zegt Marisa Matias, voorzitter van de EP-delegatie voor de betrekkingen met Syrië.

EPlenary live: debate on refugee crisis with Presidents Juncker and Tusk        
Persbericht 

Persbericht 

Het debat dinsdag om 10:00 uur met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de conclusies van de toppen van 15 en 25 oktober staat in het teken staan van migratie. Aan bod komt onder meer de EU samenwerking met Turkije, de dialoog met Afrikaanse landen (EU-Afrikatop 11 november Valetta) en de wijze waarop de Europese steun gefinancierd moet worden.

Nieuwsitems 

Europese Raad 15 oktober 2015 ©European Union 2015 - European Council        

Europa heeft een bindend permanent systeem voor de hervestiging van vluchtelingen nodig, zei EP-voorzitter Martin Schulz tegen de staatshoofden en regeringsleiders bij de start van een Europese Raad over migratie. "Europese solidariteit gaat over het delen van verantwoordelijkheden en laat niemand alleen," zei hij. De top op 15-16 oktober zal verder gaan over de economische en monetaire unie, het Britse referendum over de EU en Turkije en Syrië.

Persbericht 

Parliament backed temporary emergency rules to relocate an initial total of 40,000 asylum seekers from Italy and Greece to other EU member states over two years in a vote on Wednesday. In the migration debate on Wednesday, most MEPs welcomed the Commission's new proposals outlined by Juncker in his state of the Union speech, stressing that more contributions to solidarity will be needed.

Vluchtelingen op een boot op de 
Middellandse Zee tussen Noord-Afrika en Sicilië worden gered door Italiaanse marine        
Persbericht 

Persbericht 

De Europese Unie moet alles uit de kast halen om te voorkomen dat nog meer bootvluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken. Zo zou het mandaat van 'operatie Triton' ook zoek- en reddingsacties moeten omhelzen, stelt het EP. Ook wil het EP dat er bindende quota komen voor de opvang van migranten in de verschillende lidstaten, dat er meer geld beschikbaar komt voor terugkeerregelingen, dat er beter wordt samengewerkt met derde landen en dat mensensmokkelaars harder worden aangepakt.

Persbericht 

Een noodvoorstel om 120.000 asielzoekers uit Italië, Griekenland en Hongarije in andere EU-lidstaten te hervestigen is donderdag door het Europees Parlement goedgekeurd. Eerdere tijdelijke noodmaatregelen voor de hervestiging van 40.000 asielzoekers uit alleen Italië en Griekenland in twee jaar tijd waren op 9 september al door het Parlement aangenomen.

Nieuwsitems 

Nieuwsitems