Nieuwsitems 

Een computerscherm met een wolkje ©BELGA_Zoonar_N_Menijes        

Elke dag gebruiken 315 miljoen Europeanen het internet. Om te zorgen dat de mogelijkheden van het digitale tijdperk worden benut om groei en werkgelegenheid aan te jagen, presenteerd deCommissie in 2015 de strategie voor de Digitale Eengemaakte markt. Daarnaast bereikten het EP en de Raad een akkoord over een verbod op roaming-kosten in 2017 en gelijke behandeling van alle internetverkeer. Op 25 mei bespreken de leden nieuwe voorstellen van de Commissie om de electronische handel aan te jagen.

Video europarltv        

Kinderen spenderen dagelijks uren online en daardoor komen ze video’s tegen die oproepen tot haat en geweld laten zien. Voor het Parlement is een betere bescherming van minderjarigen één van de voornaamste prioriteiten voor de aanpassing van de richtlijn voor audiovisuele mediadiensten, zegt de cultuurcommissie in haar vandaag aangenomen standpunt. Bekijk de video voor meer informatie.

Deelnemers aan het debat        

Het verwijderen van barrières online en profiteren van de digitale economie stonden vandaag centraal in het plenaire debat over de digitale interne markt met vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip. De Commissie presenteerde de strategie op 6 mei en het Parlement zal reageren met een initiatiefverslag dat door verschillende commissies wordt opgesteld. De digitale interne markt staat ook op de agenda van de Europese Raad van 25-26 juni.

een sms waarin het einde van roaming wordt aangekondigd        

Het einde van de roamingtarieven zou binnen slechts twee jaar realiteit kunnen zijn. De industriecommissie keurde in juli een akkoord met de Raad en de Commissie goed. De prijzen moeten volgend jaar dalen en vanaf 15 juni 2017 moet een gesprek of het live kijken naar een voetbalwedstrijd op een mobiele telefoon in het buitenland evenveel kosten als thuis. Lees verder voor meer details.

Woman using her smart phone outside        
Persbericht 

Persbericht 

Roamingkosten voor mobiele telefoons in andere EU-landen zullen volledig verdwijnen vanaf juni 2017. Ook komt er heldere wetgeving over het recht op toegang tot internet, nu het Parlement dinsdag het telecompakket heeft aangenomen.

stekkertje ©AP images/European Union - EP        

Netneutraliteit is al lange tijd één van de meest cruciale kwesties rond de toekomstige ontwikkeling van het internet. Het is het principe dat alle online verkeer gelijk wordt behandeld, ongeacht het soort inhoud of de betrokken platforms. De leden debatteren en stemmen op 27 oktober over een ontwerpverordening op het gebied van netneutraliteit na een akkoord met de EU-regeringen na 2 jaar van onderhandelingen. Lees vooruitlopend op de stemming verder over de kwestie.