Europees Jongerenevenement 2018: "Europa heeft nu meer dan ooit nieuwe ideeën nodig" 

 
 

Deel deze pagina: 

Zo’n 8000 jonge Europeanen zullen op 1 en 2 juni in het Parlement in Straatsburg de toekomst van Europa te bespreken tijdens het EYE. Lees meer over de deelnemers in onze infografiek.

Maak kennis met de EYE 2018-deelnemers 

Minder dan een jaar voor de 2019 Europese verkiezingen zullen jonge Europeanen elkaar ontmoeten om ideeën uit te wisselen en om hun prioriteiten te stellen voor de toekomst van Europa. Ze zullen in Straatsburg deelnemen aan workshops, debatten en activiteiten met Europese beleidsmakers. In juli zal een rapport met de meest concrete ideeën die tijdens het evenement zijn besproken, aan alle EP-leden worden gepresenteerd.


Het Europees Jongerenevenement 2018 zal zich richten op vijf hoofdthema's:
Rijk en arm: pleiten voor een eerlijke verdeling
Veilig en gevaarlijk: in leven blijven in turbulente tijden
Gescheiden en samen: werken voor een sterker Europa
Jong en oud: het bijhouden van de digitale revolutie
Lokaal en wereldwijd: bescherming van onze planeet

Klik hier voor het volledige programma.

Er zijn verschillende gastsprekers uitgenodigd, waaronder voormalig Franse president Valery Giscard d'Estaing, Sacharov Laureaten Aji Bashar en Denis Mukwege, Europees Commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen en de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

In een brief aan de deelnemers schreef EP-voorzitter Antonio Tajani: "Europa heeft nu meer dan ooit behoefte aan frisse ideeën. De Europese verkiezingen vinden plaats in mei 2019, weliswaar in een tijd van hernieuwde economische groei, maar de jeugdwerkloosheid blijft hardnekkig hoog. Alleen met echte betrokkenheid van de Europese burgers, maar vooral door betrokkenheid van jonge mensen, kan de EU de uitdagingen overwinnen die gerelateerd zijn aan de veranderende economie, migratie en klimaatverandering.”