Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

Een politieman  ©BELGA/AFP/G.JULIEN        

Met ongeveer 3.600 internationale criminele organisaties actief in de Europese Unie en 70% van deze organisatie die over de grenzen samenwerken, is de georganiseerde misdaad een echt Europees probleem geworden. De parlementaire bijzondere commissie Georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen van geld heeft de omvang van dit probleem en de impact op de economie en de samenleving geanalyseerd en nam onlangs haar eindverslag aan.

Drug and cash        
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees Parlement heeft op woensdag een actieplan gepresenteerd voor het terugdringen van georganiseerde misdaad, corruptie en witwaspraktijken in de periode 2014-2019. Inbeslagname van financiële activa en het afknijpen van inkomsten van criminele organisaties staan boven aan de lijst. In het jaar 2013 waren er bijna 4000 internationale criminele organisaties in de EU actief.

infografiek        

In de EU zijn ongeveer 3600 internationale misdaadorganisatie actief. Eind september werden de werkzaamheden van de bijzondere commissie Georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen afgerond. Tijdens de 18 maanden van haar mandaat zijn 271 belanghebbenden geraadpleegd. Het eindverslag, waar in de tweede plenaire vergadering van oktober over wordt gestemd, bevat hun input over de beste manieren om georganiseerde misdaad te bestrijden op Europees en mondiaal niveau.

Nieuwsitems 

Politiebuit na actie tegen criminelen        

Criminelen maken misbruik van de crisis en nieuwe technologieën om makkelijker geld wit te wassen, en dat ten spijt van EU richtlijnen en wetshandhaving. De bijzondere commissie voor misdaadbestrijding hield op 12 november een openbare hoorzitting om maatregelen te bespreken met experten.

Sonia Alfano        

De Italiaanse Liberale parlementariër Sonia Alfano is de nieuwe voorzitter van de recent opgerichte speciale commissie ter bestrijding van georganiseerde misdaad, corruptie en witwaspraktijken (CRIM). Ze komt uit Sicilië en bevecht de georganiseerde misdaad sinds haar vader in 1993 door de maffia werd vermoord. Alfano wil via haar commissie de juiste instrumenten geven aan de mensen die de maffia dagelijks bestrijden, in samenwerking met gerechtelijke- en onderzoeksautoriteiten.

Persbericht 

Een bijzondere parlementaire commissie over de georganiseerde misdaad, corruptie en het witwassen van geld is woensdag door het Europees Parlement opgericht. Ze zal een jaar de tijd krijgen om infiltratie door 'criminele en maffiose organisaties' in de publieke sector, de legale economie en het financiële stelsel van de EU te onderzoeken en om maatregelen uit te werken om deze te bestrijden.

Nieuwsitems 

Briefings van de bibliotheek