Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

Israel -Palestine illustartion        

Een duurzame vrede tussen Israël en Palestina blijft een prioriteit voor de EU. In september 2015 deden de leden een oproep voor een nieuwe EU-aanpak van het Israëlisch-Palestijnse conflict en voor de hervatting van geloofwaardige vredesinspanningen zonder vertraging. Ze benadrukten ook het belang van het behoud van de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing. Eind 2014 stemden de leden met grote meerderheid voor de ondersteuning van "in principe de erkenning van een Palestijnse staat".

Israeli President, Reuven Rivlin, calls on MEPs to help build trust in the Middle East        
Persbericht 

Persbericht 

“Het gekozen Israëlisch leiderschap was - en is voor een twee staten voor twee volken oplossing", zei de Israëlisch President Reuven Rivlin in een toespraak in het EP op woensdag. "Echter, op dit moment kan er geen permanente vredesovereenkomst tussen ons en de Palestijns worden bereikt", voegde hij eraan toe. Hij riep de EU op om mee te helpen vertrouwen tussen de partijen op te bouwen.

Nieuwsitems 

Palestinian President, Mahmoud Abbas, puts his state’s case to MEPs        
Persbericht 

Persbericht 

“It is time for our people to live in freedom, without walls and checkpoints”, urged President of the Palestinian National Authority Mahmoud Abbas in his address to MEPs on Thursday. He conveyed his people’s gratitude to the European Parliament for recognising a State of Palestine and criticised Israel for pursuing its occupation of Palestinian territories.

Libanon        

Van Syrische vluchtelingen op weg naar hervestiging in Europa, tot Palestijnse vluchtelingen die al jaren in kampen wonen: de delegatieleden van de commissie Burgerlijke vrijheden spraken veel verschillende mensen tijdens hun bezoek aan Libanon op 19-22 september. Ze waren daar om de situatie te bekijken voor de toekomstige regels voor hervestiging van vluchtelingen. Ze spraken ook met vertegenwoordigers van lokale NGO's en grote internationale organisaties.

Pierre Krähenbühl        

Pierre Krähenbühl, het hoofd van UNRWA, het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor het verlenen van bijstand aan vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië en de Palestijnse gebieden, sprak op 2 maart de commissie Buitenlandse zaken toe. Tijdens zijn bezoek vroegen wij hem naar de gevolgen van de vijandelijkheden in Gaza en Syrië op de activiteiten van de UNRWA.

A view of the Dome of the Rock in Jerusalem, past the Israeli separation wall in Abu Dis in the West Bank, September 29, 2014.  ©BELGA_EYEVINE        
Persbericht 

Persbericht 

Het Europees Parlement steunt "in principe erkenning van Palestina als staat en de tweestaten-oplossing, en vindt dat deze parallel moeten lopen met de ontwikkeling van vredesonderhandelingen, die bevorderd moeten worden". Dit stelt de resolutie die woensdag is aangenomen. Om de diplomatieke inspanningen rond the conflict te ondersteunen is ook besloten tot een "parlementariërs voor vrede" initiatief, dat EP-leden en leden van het Israëlische en Palestijnse parlement samen moet brengen

Nieuwsitems 

Nabil El Araby        

Na de aanslagen in Parijs heeft de secretaris-generaal van de Arabische Liga een oproep gedaan voor meer samenwerking met de EU om extremisme tegen te gaan. Bij zijn toespraak tot de leden van de EP-commissie Buitenlandse zaken, zei Nabil El Araby: "De problemen waar wij nu mee worden geconfronteerd, hebben een universeel karakter en zijn niet beperkt tot één plek." Hij schetste hoe de Arabische wereld naar Europa kijkt en zei dat "de EU het voortouw heeft genomen bij alle rechtvaardige zaken."

ulvio Martusciello en Martina Anderson 
© EuropeanParliament        

Zweden werd onlangs het eerste EU-land in West-Europa dat Palestina als staat erkende. Vandaag stemmen de leden over een resolutie waarin wordt opgeroepen om Palestina als staat te erkennen. Zou een dergelijke stap het geweld in de regio helpen bezweren? We spraken met Martina Anderson (GUE/NGL), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Palestijnse Wetgevende Raad, en met christendemocraat Fulvio Martusciello, voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël.